Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
foto: Shutterstock
Izžāvētās sāls mīklas rotas vari krāsot ar krāsu, aplīmēt ar dekupāžas papīru, vari pielīmēt dažādus spīdumiņus vai arī no tām veidot dekoratīvas glezniņas.
Izžāvētās sāls mīklas rotas vari krāsot ar krāsu, aplīmēt ar dekupāžas papīru, vari pielīmēt dažādus spīdumiņus vai arī no tām veidot dekoratīvas glezniņas.
Noderīgi ikdienā

Ziemassvētku rotājumi no sāls mīklas: viegli pagatavojami un gandrīz mūžīgi

"100 Labi Padomi"

Rotājumus svētkiem var viegli izveidot no sāls mīklas. Mīklai vajadzēs tikai sāli, miltus un ūdeni, bet rotājumi, izžāvēti cepeškrāsnī, ir izturīgi un gandrīz mūžīgi. Māca māksliniece Signe Folka.

Krāsaini un koši, tie jauki rotās eglīti, dāvanu sainīti un svētku galdu.

Izžāvētās sāls mīklas rotas vari krāsot ar krāsu, aplīmēt ar dekupāžas papīru, vari pielīmēt dažādus spīdumiņus vai arī no tām veidot dekoratīvas glezniņas. Krāsošanai izmanto akrila vai akvareļu un guašas krāsas.

foto: Shutterstock

Tev vajadzēs: sāls mīklu, krāsas, salveti ar rotājumiem dekupāžai, dekoratīvās lentes rotājumu pakāršanai, kokteiļu salmiņu, otu, PVA līmi, šķēres.

Sāls mīklu pagatavo tā

1 daļa smalkā sāls (vari izmantot arī rupjo sāli, bet tad rotājuma virsma nebūs tik gluda), 2 daļas kviešu miltu, 1 daļa ūdens.

1. Sāli izšķīdini ūdenī, pamazām lej miltos. Ar karoti sajauc, tad ar rokām samīci gludā mīklā, tam vajadzēs 5 minūtes. Pēc tam mīklu ietin pārtikas plēvē. Mīklu vari lietot dažas dienas; nepārcenties ar apjomu, lai mīklu varētu izlietot vienā reizē.

2. Pēc rotājumu izveidošanas tos liec žāvēties cepeškrāsnī 100–120 grādu karstumā. Žāvē aptuveni 2–3 stundas. Vari žāvēt arī istabā, novietojot rotājumus radiatora vai krāsns tuvumā, bet tad jārēķinās ar ilgāku laiku – tie žūs pāris dienas.

foto: Shutterstock

Rotājumus taisa tā

1. No sāls, miltiem un ūdens samīci elastīgu mīklu.

2. Uz galda virsmas izkaisi nedaudz miltu. Ar mīklas rulli izveltnē mīklu 3–4 mm biezumā. Ar cepumu formiņām izspied figūras.

3. Ar kokteiļa salmiņu mīklā izspied caurumu lentes izvēršanai.

4. Izžāvēto sāls mīklas rotājumu nokrāso ar akrila krāsu – tā ir visizturīgākā un žūst ātri.

5. Ar mazu otiņu un kontrastējošu krāsu veido rakstus un ornamentus vai uzlīmē dekoratīvu zīmējumu dekupāžas tehnikā.