foto: unsplash.com
Vai ļaut sunim dzīvot ārā? Viss, kas tev jāzina par suņu būdas ierīkošanu
Mūsu mīluļi
2021. gada 24. novembris, 11:14

Vai ļaut sunim dzīvot ārā? Viss, kas tev jāzina par suņu būdas ierīkošanu

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Suņi, būdami aktīvi un enerģiski, pastaigas un iespēju uzturēties ārā ļoti izbauda. Bieži vien mīluļus ir grūti pārliecināt doties atpakaļ istabā, kur viņu kustības ir ierobežotas. Ja sāc apdomāt iespēju sunim ļaut dzīvot ārā, ļoti svarīga ir droša un silta suņu būda, kurā suns jebkurā brīdī var patverties.

Vai visus suņus drīkst turēt ārā?

Apmatojums ir viens no galvenajiem nosacījumiem, kad runa ir par to, kuri suņi ir piemēroti dzīvošanai ārpus telpām. Aukstumā vislabāk jutīsies Sibīrijas haskiji, Bernes ganu suņi, sambernāri un citi biezo kažoku īpašnieki. Turklāt šiem suņiem ir svarīga iespēja daudz skriet un kustēties, tāpēc dzīvi ārā viņi patiešām izbaudīs.

Tomēr, ja tiek plānots, ka suns rudens/ziemas laikā dzīvos pagalmā, mīlulis jāsāk radināt dzīvei ārā jau vasarā. Pirmkārt, sunim jāsāk pielāgoties zemākai temperatūrai, lai varētu izaugt piemērots apmatojums. Otrkārt, jādod mīlulim iespēja iepazīt jauno situāciju, lai suns nedomātu, ka tiek sodīts vai pamests. Labākais veids, kā četrkājaino draugu pieradināt jaunajiem apstākļiem, ir iedrošinot šīs pārmaiņas ar našķiem, pozitīvu attieksmi un rotaļām pie būdas.

Ja suns pārceļas uz dzīvi ārā, tas nebūt nenozīmē, ka viņam ir jādzīvo pie ķēdes. Suņi ir sociāli un draudzīgi, bet, turēti pie ķēdes, kļūst bailīgi, trauksmaini un agresīvi, tāpēc vēlams atrast citu risinājumu. Lielisks variants ir voljēra izbūve, jo tas norobežos suni no bradāšanas pa puķu dobēm, bet joprojām sniegs iespēju brīvi skriet, kustēties un spēlēties. 

foto: Ddddddarya, unsplash.com

Kādus materiālus labāk izvēlēties?

Gan pērkot, gan būvējot suņu būdu pašam, viens no būtiskākajiem aspektiem ir pareizo materiālu izvēle. Iespējams, labākais variants ir koks, jo dabīgais materiāls ir elpojošs un nodrošinās to, lai būdā neuzkrātos mitrums un pelējums, kā arī koka māja maz pakļausies temperatūras svārstībām. Tiesa gan, apstrādājot koku, nedrīkst izmantot tādas lakas un krāsās, kas var būt indīgas sunim.

Suņu būda ir tava mīluļa galvenā patvēruma vieta lietus un karstuma laikā, tāpēc, izvēloties materiālu jumtam, pats svarīgākais, lai tas ir ūdensizturīgs un bez spraugām, lai mājiņā lietus laikā nekrātos ūdens.

Izmēram ir nozīme!

Sākot būdas celtniecību vai gatavas suņu būdas meklējumus, nozīmīgs faktors ir mājiņas izmērs. Svarīgi saprast, ka pārāk lielu būdu sunim ziemā būs grūti sasildīt, bet pārāk mazā mīlulis nespēs izstaipīties vai piecelties kājas.

Telpas griestiem jābūt par 30 cm augstākiem par sēdoša suņa galvu, lai būdā viņš mierīgi varētu nostāties kājās, bet platumam jābūt tādam, lai suns tajā varētu brīvi apgulties. Savukārt durvju ailei jābūt zemākai, lai ziemā pa tām neaizbēgtu siltais gaiss. Piemērots durvju ailes augstums ir tāds, lai suns tajā varētu ieiet pieliecot galvu.

Lielisks papildinājums būs lievenītis vai koka palete būdas priekšā, kur mīlulim apgulties – tas ne tikai dos sunim papildu dzīvojamo telpu, bet arī nodrošinās to, ka pie ieejas neveidosies dubļu peļķe.

foto: unsplash.com

Siltuma saglabāšana

Lai suns, dzīvodams ārā, justos komfortabli arī Latvijas ziemu aukstākajās dienās, ir svarīgi, lai suņu būda labi noturētu dzīvnieka izstaroto siltumu. Kā jau noskaidrojām, nozīmīgs aspekts ir telpas izmērs, bet saglabāt siltumu palīdzēs arī šie papildus risinājumi:

  • Siltināšana. Ja būdu taisi pats, tai var izbūvēt dubulto dēļu sienu, tukšo telpu aizpildot ar kādu siltumizolējošu materiālu, piemēram, akmens vati. Siltināta suņu būda nozīmē sunim siltāku ziemu un vēsāku vasaru.
  • Kājiņas. Svarīgi būdu būvēt pāris centimetrus virs zemes, lai zem tās brīvi cirkulētu gaiss, palīdzot telpai vēdināties un grīdas dēļiem nesasūkties ar mitrumu.
  • Durvis. Lai ziemā nezaudētu siltumu, durvju aile jāaizklāj ar plastmasas aizkaru – tas ļaus dzīvniekam brīvi pārvietoties, taču pasargās būdu no aukstā gaisa iekļūšanas.

Ja temperatūra ziemā nokrītas zemāk par -20 grādiem, sunim ir jādod patvērums iekštelpās, jo pats vairs nespēs uzturēt optimālu ķermeņa temperatūru.

foto: unsplash.com

Telpas iekārtojums

Slapjas ķepas un sniega bumbiņas kažokā ir suņu rudens/ziemas sezonas lielākais modes kliedziens. Tāpēc jārēķinās, ka viss šis mitrums kopā ar suni nenovēršami nokļūs arī suņa būdā. Šī iemesla dēļ grīdas segumam ir jāspēj tikt galā ar pastiprināto mitrumu – labākais risinājums ir virs dēļiem izklāts siens vai salmi, jo tie labi uzsūc mitrumu un nesaplok, nodrošinot gan gaisa kustību, gan mīkstu guļvietu.

Tāpat ziemas laikā pastiprināta uzmanība jāpievērš suņa ēdināšanai un patērētajam šķidruma daudzumam. Aukstajā laikā ūdens bļodā var aizsalt, tāpēc iesakām izmantot vienu no diviem ūdens pasniegšanas veidiem:

  • Vairākas reizes dienā pasniegt siltu dzeramo ūdeni;
  • Sauso barību izmērcēt siltā ūdenī, lai nodrošinātu pietiekamu šķidruma uzņemšanu ēšanas laikā.

Lai veiksmīgi uzsāktu pāreju uz suņa dzīvi ārā, ieskaties Dino Zoo internetveikalā un atrodi visu nepieciešamo – gatavas suņu būdas, suņu būdas durvis un pat salmus suņa guļvietas iekārtošanai! 

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Dino Zoo