Šīs 3 receptes jūs pārsteigs - zemenes sāļajos ēdienos
Zemenes labi sader kopā ar dažādiem garšaugiem un garšvielām, bet it sevišķi ar citronmelisu, piparmētru, estragonu, lavandu, vaniļu, čili un citiem pipariem. Zemenes, kas viegli apslacītas ar apelsīnu vai citronu sulu, garšo saldāk.
Zemenes ar kazas sieru
Ja garšo kazas siers, tad šī uzkoda būs tieši laikā. Zemenes var pārkaisīt arī ar sasmalcinātu baziliku vai kārveli.
4 personām
15 minūtes
16 lielas zemenes
150 g mīkstā kazas siera
5 ēdk. saldā krējuma½ ēdk. rupji saberztu melno piparu
1. Bļodiņā liec sieru, ar dakšiņu saspaidi, pievieno krējumu un rūpīgi sakul.
2. Notīrītas zemenes pārgriez gareniski uz pusēm.
3. Zemeņu pusītes apzied ar sieru un pārkaisi ar pipariem.
Zemeņu un koriandra mērce
Labi sader gan ar zaļajiem salātiem, gan pie ceptas un grilētas putnu gaļas. Gan pie salātiem, gan pie gaļas pasniedz atsevišķā trauciņā.
4 personām
10 minūtes
200 g zemeņu
100 ml ābolu sulas (vēlams mājās spiestas)
2 ēdk. medus
2 ēdk. sinepju
1 ēdk. citronu sulas
2 ēdk. labas eļļas
10 smalki sakapāti koriandra zariņi
1 šķipsniņa malta koriandra1. Notīrītas zemenes sagriez gabalos. Sablendē kopā ar ābolu sulu, medu, sinepēm, citronu sulu un trešdaļu sakapāto koriandra zaļumu.
2. Pamazām iekul eļļu.
3. Mērci ielej pasniegšanai paredzētā trauciņā un pārkaisi ar malto un atlikušo zaļo koriandru.
Kūpināts lasis ar zemenēm un rukolu
Ātri un vienkārši pagatavojami vasarīgi salāti. Laša vietā var izmantot arī foreli.
4 personām
15 minūtes
400 g plānās šķēlītēs sagriezta kūpināta laša
200–250 g zemeņu
40 g rukolas
1–2 ēdk. notecinātu zaļo piparu graudiņu
citronu sula
svaigi malti melnie piparijūras sāls
1. Laša šķēlītes kārto uz liela, lēzena šķīvja.
2. Notīrītas zemenes sagriez uz pusēm vai četrās daļās. Mazākās rukolas lapiņas atstāj veselas, lielākās saplucini.
3. Zemenes glīti kārto uz laša šķēlītēm un pārkaisi ar rukolu un zaļajiem pipariem, kā arī maltajiem pipariem. Apslaki ar citronu sulu un pārkaisi ar jūras sāli.
Žurnāls „100 Labi Padomi” / Foto: Shutterstock