Šīs 3 receptes jūs pārsteigs – zemenes sāļajos ēdienos
Kad zemeņu laiks iet uz beigām, laiks izmēģināt šīs lieliskās ogas jaunos garšu salikumos. Vai esat ēduši zemenes ar sāļo kazas sieru un lasi?
Garšīgi

Šīs 3 receptes jūs pārsteigs - zemenes sāļajos ēdienos

Jauns.lv

Zemenes labi sader kopā ar dažādiem garšaugiem un garšvielām, bet it sevišķi ar citronmelisu, piparmētru, estragonu, lavandu, vaniļu, čili un citiem pipariem. Zemenes, kas viegli apslacītas ar apelsīnu vai citronu sulu, garšo saldāk.

Zemenes ar kazas sieru

Ja garšo kazas siers, tad šī uzkoda būs tieši laikā. Zemenes var pārkaisīt arī ar sasmalcinātu baziliku vai kārveli.

4 personām

15 minūtes

16 lielas zemenes

150 g mīkstā kazas siera

5 ēdk. saldā krējuma

½ ēdk. rupji saberztu melno piparu

1. Bļodiņā liec sieru, ar dakšiņu saspaidi, pievieno krējumu un rūpīgi sakul.

2. Notīrītas zemenes pārgriez gareniski uz pusēm.

3. Zemeņu pusītes apzied ar sieru un pārkaisi ar pipariem.

Zemeņu un koriandra mērce

Labi sader gan ar zaļajiem salātiem, gan pie ceptas un grilētas putnu gaļas. Gan pie salātiem, gan pie gaļas pasniedz atsevišķā trauciņā.

4 personām

10 minūtes

200 g zemeņu

100 ml ābolu sulas (vēlams mājās spiestas)

2 ēdk. medus

2 ēdk. sinepju

1 ēdk. citronu sulas

2 ēdk. labas eļļas

10 smalki sakapāti koriandra zariņi

1 šķipsniņa malta koriandra

1. Notīrītas zemenes sagriez gabalos. Sablendē kopā ar ābolu sulu, medu, sinepēm, citronu sulu un trešdaļu sakapāto koriandra zaļumu.

2. Pamazām iekul eļļu.

3. Mērci ielej pasniegšanai paredzētā trauciņā un pārkaisi ar malto un atlikušo zaļo koriandru.

Kūpināts lasis ar zemenēm un rukolu

Ātri un vienkārši pagatavojami vasarīgi salāti. Laša vietā var izmantot arī foreli.

4 personām

15 minūtes

400 g plānās šķēlītēs sagriezta kūpināta laša

200–250 g zemeņu

40 g rukolas

1–2 ēdk. notecinātu zaļo piparu graudiņu

citronu sula

svaigi malti melnie pipari

jūras sāls

1. Laša šķēlītes kārto uz liela, lēzena šķīvja.

2. Notīrītas zemenes sagriez uz pusēm vai četrās daļās. Mazākās rukolas lapiņas atstāj veselas, lielākās saplucini.

3. Zemenes glīti kārto uz laša šķēlītēm un pārkaisi ar rukolu un zaļajiem pipariem, kā arī maltajiem pipariem. Apslaki ar citronu sulu un pārkaisi ar jūras sāli.

Žurnāls „100 Labi Padomi” / Foto: Shutterstock