Ko darīt ar ļoti sāļajiem anšoviem?
Anšovi zivju vidū ir tāds kā izņēmums – ēdienā it kā neuzkrītoši turas maliņā, taču patiesībā nosaka toni. Īstu anšovu vienu pašu nemaz tik daudz neapēdīsi – jau pēc pirmās mazās filejiņas muti savilks čokurā, jo tā ir ļoti sāļa.
Bet anšovi lielākoties nemaz nav domāti ēšanai tāpat vien; tie zināmā mērā ir delikatese, ko nedaudz pievieno citiem ēdieniem, lai izceltu vai mazinātu kādu garšas niansi.
Kas ir anšovi?
Anšovi ir mazas siļķu krāsas zivtiņas, kas sevišķi iecienītas Vidusjūras un Āzijas tautu virtuvēs.
Zivtiņas izķidā, izņem asaku (bet ne vienmēr, jo asaka arī piešķir raksturīgu garšu), kārtām liek koka mucās, pārlej ar sālījumu un virsū uzveļ smagu slogu. Kad zivtiņas šādi marinējušās 3–6 mēnešus, tās ņem laukā, skalo, sadala filejās un apstrādā tālāk – konservē eļļā vai garšvielu maisījumā.
Vidusjūras zemēs ar anšoviem rotā ēdienus, tos izmanto mērcēm un uzkodām, it sevišķi kombinācijā ar olīvām, sieru, papriku vai meloni. Šādā gadījumā konservētus anšovus der nomērcēt ūdenī vai pienā, lai padarītu maigāku sāļo garšu.
Sakapāti anšovi, pievienoti sulīgiem cepešiem un sautējumiem, zaudē savu specifisko garšu un aromātu, toties pastiprina gaļas garšu.
Zivju sacepums ar anšovu mērci
4 personām
50 minūtes
800 g gabaliņos sagrieztas zivju filejas
100 g smalki sakapātu anšovu eļļā
100 g rīvmaizes
250 ml baltvīna
4 sakapātas ķiploka daiviņas
3 sakapāti tomāti
3 sakapātas vārītas olas
1 sakapāts sīpols
1 ēdk. smalki sakapātu pētersīļu
olīveļļa
svaigi malti pipari
1. Eļļā apcep sīpolus, ķiplokus, anšovus un pētersīļus. Iemaisi rīvmaizi un viegli apgrauzdē,
2. Sacepumu veidnē iepildi zivis, pārkaisi ar pipariem. Virsū liec anšovu un rīvmaizes maisījumu.
3. Pārber ar olām, tomātiem un pārlej vīnu.
4. Liec 220 grādu karstā krāsnī un cep 15–20 minūtes.
Anšovu sviests
200 g mīksta sviesta
125 ml labas olīveļļas
50 g smalki sakapātu anšovu
4 ķiploka daiviņas
malti pipari
Anšovus saputo ar sviestu, eļļu un caur spiedi izspiestiem ķiplokiem un šķipsniņu maltu piparu. Labi garšo kā piedeva steikam un ceptai gaļai, arī uz grauzdētas maizes.