foto: Shutterstock
Vai pēdējos gados dzērvju ir vairāk?
Noderīgi ikdienā
2021. gada 9. oktobris, 05:11

Vai pēdējos gados dzērvju ir vairāk?

"100 Labi Padomi"

Reiz tik noslēpumainās un reti redzamās dzērves nu ir sastopamas arī vietās, kur agrāk nebija pat iedomājams, piemēram, piemājas pļavā vai ceļmalā. Skaidro Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viesturs Ķerus apstiprina, ka dzērvju skaits ir palielinājies gan Latvijā, gan arī Eiropā. Viena no ekoloģijas likumsakarībām – populācijai augot, tā izplešas uz iepriekš neizmantotiem biotopiem. Tomēr, viņaprāt, lauksaimniecības zemēs Latvijā dzērves lielākoties barojas, nevis ligzdo. Lai gan vairumu putnu intensīvā lauksaimniecība traucē, dzērvēm tā ir uzlabojusi barošanās apstākļus, jo ir palielinājusies barības pieejamība. Dzērvju populāciju labvēlīgi iespaidojušas arī klimata izmaiņas – siltās ziemas pieļauj īsākus migrācijas attālumus, putni var sākt ligzdot ātrāk, savukārt tas dod iespēju perēt atkārtoti, ja pirmā ligzdošana bijusi nesekmīga.

Dzērvju skaita palielināšanās nav nekas ārkārtējs. Jāņem vērā, ka iepriekšējos gadsimtos šo putnu skaits Eiropā un arī Latvijā samazinājās, tāpēc šīs izmaiņas var uzskatīt par savulaik cietušas populācijas atkopšanos.