Rudens ogu uzlējumi - pa malciņam pie karstas tējas krūzes
Labi noderēs aukstās rudens dienās, kad gadījies samirkt lietū vai nosalt brāzmainā vējā; pa mazai glāzītei pie karstas tējas krūzes.
Pīlādžu uzlējums
1 kg sulīgu, gatavu pīlādžogu
600 g cukura
500 ml degvīna
500 ml ūdens
1. Ūdeni ar cukuru savāri sīrupā.
2. Ogas rūpīgi noskalo, ieber lielā burkā un pārlej ar siltu sīrupu. Atstāj, lai atdziest.
3. Pielej degvīnu un uzliec vāciņu. Novieto tumšā vietā uz četrām nedēļām. Katru dienu sakrati.
4. Izkās caur vairākās kārtās salocītu marli un salej mazās, glītās pudelītēs.
Dzērveņu uzlējums ar garšvielām
1 l degvīna
500 g dzērveņu
150 g medus
50 g ingvera saknes
½–1 tējk. kanēļa
4–5 melnie piparu graudiņi
1. Noskalotas un nosusinātas dzērvenes ber lielā burkā un samīci biezenī. Ingveru sarīvē skaidiņās un kopā ar kanēli un pipariem pievieno dzērvenēm.
2. Pielej degvīnu un uzliec vāciņu. Burku kārtīgi sakrati un novieto tumšā vietā istabas temperatūrā uz 7–10 dienām.
3. Izkās caur vairākās kārtās salocītu marli, ielej tīrā burkā un pievieno medu. Samaisi un uzliec vāciņu. Novieto vēsumā vēl uz nedēļu.
4. Vēlreiz izkās un salej glītās pudelēs.