Desertā - saldās rudens dārzeņu kūkas
foto: Shutterstock
Garšīgi

Desertā - saldās rudens dārzeņu kūkas

"100 Labi Padomi"

Divas gardas un neparastas receptes - ķirbju kūka ar zemesriekstu sviestu un sarkano biešu kūka ar šokolādi.

Ķirbju kūka ar zemesriekstu sviestu

Kūka ir ļoti garšīga, tikai jāapbruņojas ar pacietību – tā kā ķirbju krēms un arī šokolādīgā virskārta sākumā ir šķidra, nepieciešams laiks dzesēšanai un saldēšanai.

8 gabaliņi
50 minūtes + 5 stundas dzesēšanai un saldēšanai

250 g Hokaido ķirbja gabaliņu
225 g biezās kokosriekstu eļļas
200 g žāvētu dateļu bez kauliņiem
150 g izlobītu zemesriekstu
125 g zemesriekstu sviesta
100 g mandeļu plēksnīšu
100 g cukura
2 ēdk. + 75 g kļavu sīrupa
4 tējk. + 50 g kakao pulvera
eļļa veidnei

1. Virtuves kombainā sasmalcini zemesriekstus, mandeles un 150 g dateļu kopā ar 4 tējk. kakao pulvera un 75 ml ūdens, līdz izveidojas mīklai līdzīgs maisījums. Iepildi ieeļļotā veidnē (20 cm diametrā), izlīdzini un piespied pie veidnes dibena. Ieliec ledusskapī.

2. Katliņā ielej ūdeni, ieber ķirbja gabaliņus un izvāri mīkstus. Sablendē un atdzesē.

3. Virtuves kombainā sasmalcini atlikušās dateles kopā ar zemesriekstu sviestu un 2 ēdk. kļavu sīrupa, kā arī cukuru.

4. Samaisi ar ķirbju biezeni un uzzied uz kūkas pamatnes. Uz 2 stundām ieliec ledusskapī.

5. Katliņā izkausē kokosriekstu eļļu, iemaisi atlikušo sīrupu un kakao pulveri.

6. Uzlej uz kūkas krēmu un uz 3 stundām ievieto saldētavā.

7. Izņem kūku no saldētavas, mazliet nogaidi un tad sagriez gabaliņos.

foto: Shutterstock

 

Sarkano biešu un šokolādes kūka

Šī kūka labāk izskatās, cepta garenā taisnstūra veidnē. Ja gribas krāsaināku akcentu, daļu tumšās šokolādes var aizstāt ar balto.

Aptuveni 16 šķēles
1 stunda 30 minūtes

220 g miltu
200 g sautētu sarkano bietīšu bez mizas
200 g cukura
200 ml saulespuķu eļļas
100 g tumšās šokolādes
80 g kakao pulvera
3 olas
2 tējk. cepampulvera
šķipsniņa sāls
taukvielas un milti veidnei

1. Bietītes sablendē kopā ar eļļu. Olas saputo ar cukuru gaišās putās. Miltus samaisi ar cepampulveri, sāli un kakao.

2. Sablendētās bietītes iemaisi putotajās olās. Pakāpeniski pievieno miltu maisījumu un rūpīgi sakul.

3. Mīklu pildi ietaukotā un ar miltiem izkaisītā veidnē (10 x 25 cm) un izlīdzini. Liec 175 grādus karstā krāsnī un cep aptuveni 50 minūtes.

4. Izņem no krāsns, vēl uz 15 minūtēm atstāj veidnē, pēc tam izgāz uz paplātes vai šķīvja, lai atdziest.

5. Tikmēr sakapā šokolādi un izkausē to ūdens peldē. Pārlej kūkai.