Tomātus labāk ir cept un vārīt
foto: unsplash.com
Vislabāk pašiem mājās no svaigiem tomātiem pagatavot savu tomātu mērci, ko var ēst kopā ar pastu vai citiem ēdieniem.
Noderīgi ikdienā

Tomātus labāk ir cept un vārīt

"100 Labi Padomi"

Izklausās neparasti, tomēr veselīgāk ēst tomātus ceptā vai vārītā veidā, nevis svaigus. Tas tāpēc, ka, karsējot tomātus, tiek vājināta to šūnu struktūra, un mūsu organismam ir vieglāk uzņemt likopēnu.

Un, tā kā termiskās apstrādes laikā tiek zaudēts šķidrums, likopēns termiski apstrādātos tomātos ir koncentrētāks nekā svaigos. (Likopēns ir organisks savienojums, kas piešķir tomātiem sarkano krāsu. Likopēns ir ļoti spēcīgs dabiskais antioksidants, kas palīdz ne tikai dažādu slimību risku novēršanai, bet arī palēnina ādas novecošanos.)

  • Tomēr uzmanies no rūpnieciski ražotiem produktiem, jo tie var saturēt daudz cukura, sāls un citu piedevu.
     
  • Vislabāk pašiem mājās no svaigiem tomātiem pagatavot savu tomātu mērci, ko var ēst kopā ar pastu vai citiem ēdieniem. Pievieno arī mazliet olīveļļas, jo, uzņemot likopēnu ar taukvielām, tas organismā uzsūcas labāk.

Iedvesmai - gaspačo!

Brīnišķīga atsvaidzinoša aukstā tomātu zupa, ko pagatavot karstā vasaras dienā.

  • Sastāvdaļas: 8–10 nobrieduši tomāti, 1–2 tējkarotes jūras sāls, 3 vidēji lieli gurķi, 3 mazas zaļās paprikas, 6 sīpolloki, 3–6 ķiploka daiviņas, 3 šķēles pilngraudu maize, ¾ glāzes (20 g) kapāti pētersīļi, 3 ēdamkarotes svaiga bazilika, 2 ¼–3 glāzes (500–700 ml) auksta ūdens, ½ glāzes (120 ml) extra virgin olīveļļas, 1/3 glāzes (80 ml) svaiga laima sula, ¼ –1/3 glāzes (60–80ml) plūmju etiķis (var izmantot parasto baltvīna etiķi), svaigi malti melnie pipari.
     
  • Pagatavošana:

1. Pārgriez tomātus uz pusēm un bagātīgi pārkaisi ar sāli. Ļauj 30 minūtes ievilkties, novieto tomātus ar sasālīto pusi uz leju. Pa to laiku nomizo gurķus, izņem tiem sēklas un sagriez 2,5 cm garos gabaliņos. Liec vidēji lielā bļodā.

2. Papriku pārgriez uz pusēm un arī izņem sēklotni. Tāpat kā gurķus, sagriez 2,5 cm gabaliņos un liec atsevišķā bļodā.

3. Sīpollokus notīri un sīki sagriez.

4. Ķiploka daiviņas nomizo, izspied caur ķiploku presi, pievieno zaļajai paprikai.

5. Maizei nogriez garoziņu un katru šķēli sagriez kubiņos. Pievieno paprikai ar ķiplokiem.

6. Kad tomāti apsālījušies, izņem tiem sēklas un sagriez četrās daļās. Tāpat kā maizi, pievieno paprikai un ķiplokiem.

7. Tad liec blenderī tomātus ar maizi, zaļo papriku un ķiplokiem. Pievieno ½ glāzes pētersīļu un pusi sagriezto gurķu. Pielej mazliet ūdens un blendē vidējā ātrumā, līdz dārzeņi un maize samalti viendabīgā masā.

8. Masu lej lielā bļodā, pievieno eļļu, laima sulu, plūmju etiķi un svaigi maltus piparus.

9. Enerģiski samaisi, lai visas sastāvdaļas labi sajaucas.

10. Nogaršo un, ja nepieciešams, pievieno vēl garšvielas. Ja zupa ir par biezu, pielej vēl mazliet ūdens. Kārtīgi atdzesē zupu un pirms pasniegšanas papildini ar atlikušajiem gurķiem, pētersīļiem, sīpollokiem un baziliku.

Tēmas