Vasaras zaļumu tops - monarde, lupstājs, estragons
Ar sarkaniem un citu krāsu ziediem ziedošā monarde tiek saukta arī par indiāņu nātri, par estragonu senos laikos ļaudis ticējuši, ka tas palīdz pret čūsku kodumiem, savukārt lupstājs izpelnījies latviešu viagras slavu. Stāstām vairāk par katru no šiem zaļumiem.
pēc izskata atgādina milzīgu seleriju, jo dažkārt izaug cilvēka augumā un pat vēl garāks. Savukārt tā aromāts līdzinās selerijas, citrona un muskata kokteilim un ir ļoti spēcīgs. Mēdz sacīt, ka pēc lupstāja varot pateikt, kurā pusē dzīvo skaudīgi kaimiņi, – tur, kur cers sakuplo visbagātīgāk. Tas izpelnījies arī latviešu viagras slavu, jo satur vielas, kas uzlabo seksuālās spējas.
dēvē arī par tarhunu un dragonu, bet tautas valodā – par pūķu zāli. Tas tāpēc, ka agrākos laikos valdīja pārliecība – šim augam piemīt pūķa spēks un tas ir iedarbīgs līdzeklis pret čūsku un kukaiņu kodumiem. Estragonam ir smalkas, koši zaļas lapiņas, kas pēc noplūkšanas ātri savīst. Sevišķi izplatīti ir divu veidu estragoni: krievu un franču. Krievu estragonam lapas ir stingras, pabiezas, ar neizteiksmīgu garšu un aromātu, savukārt franču estragons, it sevišķi, ja lapiņas paberzē, smaržo spēcīgi un izsmalcināti. Tā nav tiesa, ka franču estragons pie mums nespēj pārziemot, kā stāsta stādu tirgotāji. Spēj gan, turklāt ļoti labi.
sauc arī par indiāņu nātri, jo tā bijusi iecienīta indiāņu apdzīvotajos reģionos Amerikā. Pēc izskata tā nedaudz līdzinās piparmētrai, toties zied ar skaistiem sarkaniem un vēl citu toņu ziediem, turklāt ziedi veidojas viens virs otra – divos stāvos. Arī garša un aromāts mazliet atgādina piparmētru, taču tajā pašā laikā nedaudz smaržo pēc bergamotes un brīžiem uzvēdī arī maiga citrusu nots.
Kā apieties ar lupstāju?
* Lupstāju pievieno ēdieniem gatavošanas laikā. Jo ilgāk to vāra, jo spēcīgāka kļūst garša. Turpretī, ja vāra ilgāk par pusstundu, ēdienam reizēm rodas rūgta piegarša.
* Lupstājam ēdamas ir visas auga daļas. Jaunās lapiņas noder salātiem, kāti ar lielajām lapām – buljonam, zupām, mērcēm, sautējumiem, saspaidītas sēklas ir brīnišķīga piedeva dārzeņu konservēšanas marinādēm.
* Kaltēts lupstājs zaudē lielu daļu smaržas un garšas, tāpēc noderīgāks ir saldēts.
Lupstājs ir lieliska piedeva visdažādākajām zupām, vienīgi piena zupām ne. Tas labi iederas sautējumos, to pievieno arī gaļas ēdieniem: cepešiem, ragū, mērcēm. Savukārt ar citiem piena produktiem, piemēram, biezpienu, jogurtu, kefīru lupstājs ļoti labi sader. Ar lapiņām ierīvē salātu bļodu, lai radītu salātiem brīnišķīgu, taču ne pārāk spēcīgu aromātu. Vasarā skābētiem gurķiem lupstājs piešķir ļoti interesantu garšu. Lupstāja sēklas pievieno maizes mīklai, pārkaisa izceptai maizei, pikantām kūkām.
Kā pareizi izmantot estragonu?
Izmantojot krievu estragonu, patiesībā nemaz nevar iepazīt īsto šī garšauga aromātu, drīzāk gan vilties. Tāpēc labāk uzreiz ieviest dārzā un virtuvē franču variantu. Estragons visaromātiskākais ir svaigs, tikko noplūkts, jo tas ātri savīst. Savukārt kaltēts estragons zaudē gan garšu, gan smaržu. Estragons lielākās devās nomāc pārējo produktu garšu, tāpēc ieteicams ēdienam pievienot pa zariņam.
Estragons sevišķi iecienīts ir vistas, pīles, tītara un truša gaļas sautējumos, īpaši labi tas iederas sautējumos ar baltvīnu. Svaigas sakapātas estragona lapiņas pievieno olu ēdieniem, mērcēm, sviestam, zupām. Estragons brīnišķīgi papildina zivju ēdienu garšu, ar to aromatizē sinepes un etiķi. Nelieli estragona zariņi ir lieliska piedeva gurķu, kabaču un patisonu marinēšanā.
Kur likt monardi?
Visgaršīgākā, protams, ir svaiga monarde, taču ziemai to var arī sakaltēt. Jaunos, zaļos dzinumus nogriež pirms ziedēšanas, sasien buntītēs un pakar siltā, labi vēdināmā vietā. Monardes ziedi izskatās glīti un saglabā garšu, ja tos sasaldē ūdenī – ledus kubiņu saldēšanai paredzētajās veidnītēs. Svaigas lapiņas un ziedus polietilēna maisiņā, kam izdurti vairāki caurumi, var 2–3 dienas uzglabāt ledusskapī.
Monardi bieži izmanto vasaras dzērienu gatavošanā – pievieno limonādēm, bolēm, kokteiļiem. Svaigas lapiņas noder kā piparmētras aizstājējas atspirdzinošos dzērienos; tās uzlabo ievārījumu un želeju garšu. Viegli saplucinātas lapiņas un ziedi piešķir svaigumu salātiem un labi garšo kā piedeva gaļai, it sevišķi – cūkgaļai. Pirms gulētiešanas satrauktu prātu nomierina silts piens ar monardi, bet atdzesēts un izkāsts – atsvaidzina karstā laikā.