Gatavojam vārīto krēmu - vasaras mērcēm, tortēm, pudiņiem ar ogām
Vārītā krēma pamatā ir vienkārša vaniļas mērce, ko gatavo no piena, cukura, cietes un vaniļas. Pievienots olas dzeltenums padarīs to vēl izsmalcinātāku.
Krēms lieliski der vasaras mērcēm, tortēm, pudiņiem ar ogām.
Vārīto krēmu var bagātināt ar šokolādi, kakao pulveri, maltām mandelēm, karamelizētu cukuru. Šis krēms der, gatavojot kūkas un tortes. To var arī pārvērst par pudiņu, ko pasniedz ar ogu vai augļu mērci. Ja atdzisušā krēmā iemaisa 30 ml ruma, 3 ēdk. šokolādes skaidiņu un 150 ml saputota krējuma, sanāk burvīgs deserts!
Dari tā!
● Tiklīdz krēms uzvārīts, uz tā uzklāj pārtikas plēvi, lai virspusē neveidojas dabīgā plēvīte, kas daudziem nepatīk. Atstāj istabas temperatūrā uz 15 minūtēm, pēc tam ievieto ledusskapī, lai atdziest.
● Tā kā krēms ļoti ātri piesūcas ar citiem aromātiem, pirms likšanas ledusskapī noteikti pārklāj ar foliju – arī tad, ja pirms tam krēms jau paguvis atdzist.
● Ja atdzisušam krēmam nav viendabīgas konsistences, izberz to caur smalku sietiņu un rūpīgi sakul.
● Krēmu uzglabā ledusskapī 2–3 dienas.
Vārītais vaniļas krēms
Vārošā krēmā var iecilāt arī stingrās putās saputotu olas baltumu – tad krēms kļūs vēl gaisīgāks.
4 personām
500 ml piena
30 g cietes
1 vaniļas pāksts
1 olas dzeltenums
2 ēdk. cukura
1. Katlā uz lēnas uguns uzvāri 400 ml piena.
2. Tikmēr pārgriez vaniļas pāksti gareniski uz pusēm un ar spicu karotīti izkasi mīkstumu. Pāksti un mīkstumu pievieno karstajam pienam.
3. Bļodiņā sakul atlikušo pienu ar cieti, cukuru un olas dzeltenumu.
4. Tiklīdz piens sāk vārīties, izņem vaniļas pāksti.
5. Uzmanīgi iekul piena un cietes maisījumu. Nepārtraukti maisot, uzvāri.
6. Ļauj apmēram minūti vārīties, līdz maisījums iegūst krēmīgu konsistenci.
Vārītais šokolādes krēms
Daudzveidīgākai garšai saputotajā krējumā var iemaisīt aptuveni 30 ml olu liķiera.
4 personām
400 ml piena
100 ml saldā krējuma
50 g tumšās šokolādes
25 g cietes
3 ēdk. cukura
1 ēdk. (ar kaudzi) kakao pulvera
1 olas dzeltenums
1. Šokolādi rupji sakapā.
2. Kakao pulveri samaisi ar cieti un sakul ar krējumu un olas dzeltenumu.
3. Katlā uzvāri pienu ar cukuru. Tiklīdz piens sāk vārīties, iekul kakao un krējuma maisījumu. Maisot vāri vēl minūti.
4. Verdošajam krēmam pievieno šokolādi un maisi, līdz izkūst.