foto: Ieva Čīka/LETA
Ēst vai neēst veikalos nopērkamo lasi un foreli: vai zivīs ir atrodams piesārņojums?
Uztura speciālisti allaž atgādina, ka ēdienkartē ir jāiekļauj ne tikai gaļa, bet arī zivis.
Garšīgi
2021. gada 15. jūlijs, 09:25

Ēst vai neēst veikalos nopērkamo lasi un foreli: vai zivīs ir atrodams piesārņojums?

LTV "Pārtikas revidents"

Uztura speciālisti allaž atgādina, ka ēdienkartē ir jāiekļauj ne tikai gaļa, bet arī zivis – vēlams vismaz divas reizes nedēļā. Kāda Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma “Pārtikas revidents” skatītāja gan ir apjukusi, jo viņas kolēģe stāstījusi, ka tās tiek barotas ar mūsu organismam kaitīgām vielām. Kā tad īsti ir – ēst vai neēst lasi un foreli, ko bieži vien veikalos varam iegādāties par īpaši izdevīgu cenu?

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vadošais pētnieks Krišs Spalviņš piekrīt uztura speciālistiem, ka zivis ir jāēd, taču daļa patiesības esot arī par šiem kaitīgajiem savienojumiem. “Protams, ka nav tā, ka zivju audzētāji apzināti izmanto zivju uzturā kaitīgas vielas, bet ir pierādīts, ka zivju akvakultūras audzētajās zivīs ir zināma koncentrācija kaitīgo savienojumu,” skaidro pētnieks.

Viņš gan uzreiz arī mierina, ka koncentrācija lielākajai daļai no šiem kaitīgajiem savienojumiem ir zem sliekšņa, kad zivis varētu uzskatīt par bīstamām, tomēr patērētājiem būtu jāpiedomā, vai tās lietot uzturā ikdienā.

“Ja runājam par to, kādas zivis lietot, gan savvaļā nozvejotām zivīm, gan akvakultūras zivīm dažāda veida piesārņojumi ir klātesoši, bet koncentrācija gan vienā, gan otrā gadījumā nerada tik lielas bažas, kā sākotnēji varētu domāt,” skaidro Krišs Spalviņš.

"Pārtikas revidents" ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 20.40.

Tēmas