Superprodukts - zaļie zirnīši
Mums zaļie zirnīši dārzā un virtuvē ir klasika, bet cituviet, it sevišķi Viduseiropas zemēs, līdz ar veselīga dzīvesveida popularitātes bumu tie kļūst aizvien populārāki kā jaunais superprodukts.
Un ne velti – tajos ir daudz olbaltumvielu un vitamīnu, kā arī vērtīgu minerālvielu, kuru dēļ zaļos zirnīšus dēvē arī par pretstresa dārzeņiem. Jo sevišķi tos iesaka veģetārā un vegānā uztura piekritējiem.
No zaļajiem zirnīšiem pat gatavo dzērienus, tos pievieno makaronu jeb pastas mīklai, tos fritē, pēc tam apviļā mīklā un vēlreiz fritē, lai varētu pārdot kā uzkodu riekstu vietā. Zaļajiem zirnīšiem piemīt vēl viena īpašība, ko novērtē allaž aizņemtie cilvēki, proti, tie ir ātri un vienkārši pagatavojami.
Zaļo zirnīšu un ābolu salāti
Piedevās labi garšo no rupjmaizes gatavoti ķiploku grauzdiņi
4 personām
15 minūtes
200 g izlobītu zaļo zirnīšu
2 āboli
1 sauja rukolas lapiņu
2 ēdk. eļļas
1 ēdk. maiga etiķa
1 ēdk. citronu sulas
1 tējk. šķidra medus
sāls, svaigi malti pipari
1. Rukolu saplucini sīkāk, ābolus sagriez mazos gabaliņos un kopā ar zirnīšiem ber bļodā. Samaisi.
2. Eļļu sakul ar etiķi, citronu sulu, medu, sāli un pipariem un pārlej salātiem. Saudzīgi izcilā.
Biezā zaļo zirnīšu mērce
Šo mērci var gan uzziest uz grauzdētas baltmaizes, gan pasniegt atsevišķi bļodiņā, kur pamērcēt svaigu dārzeņu salmiņus vai stienīšus. Labi garšo, arī iemaisīta vārītos spageti.
4 personām
25 minūtes
250 g izlobītu zaļo zirnīšu
100 g skābā krējuma
1 sīpols
1 laims vai mazs citrons
1 ēdk. eļļas
sāls, malti pipari un malts muskatrieksts
1. Sīpolu nomizo un sakapā. Mazā panniņā sakarsē eļļu, ieber sīpolus un viegli apsautē.
2. Pieber zirnīšus un maisot turpini sautēt 4–5 minūtes. Sablendē un atdzesē.
3. Iemaisi krējumu, laima sulu, sāli, piparus un muskatriekstu.