Noderīgi ikdienā
2021. gada 15. jūnijs, 05:26

Sētmalē izraktus augus tirgo kā košumkrūmus: kā pircējiem neiekrist krāpnieku nagos?

"100 Labi Padomi"

Pēdējā laikā krāpnieki ir ķērušies klāt arī dārzu mīļotājiem un bez sirdsapziņas pārmetumiem sētmalē vai mežmalā izraktus stādus tirgo kā košumkrūmus, augļu kokus vai krāšņumaugus. Kā neiekrist krāpnieku nagos?

1. Krāpnieki mēdz sev piedēvēt stādaudzētavu nosaukumu un slavu. Esi vērīgs un apskati, vai blakus stādaudzētavas nosaukumam ir norādīta arī adrese un tālruņa numurs. Ja ir pieejams internets, pārbaudi, vai norādītajā vietā tāda stādaudzētava tiešām atrodas.

2. Stādaudzētavu darbinieki ir ļoti zinoši, viņi precīzi varēs pastāstīt par izvēlēto augu īpašībām un labprāt dos padomus par kopšanu. Tāpēc nekautrējies uzdot jautājumus par izvēlēto šķirni, apputeksnēšanu, laistīšanu, griešanu, stādīšanu – visu, kas zinošam audzētājam būtu jāzina. Krāpnieki, izdzirdot šādus jautājumus, var samulst un atbildēt vispārīgi vai novirzīties no sarunas tēmas, piemēram, piedāvājot atlaidi.

foto: Shutterstock

3. Pievērs uzmanību tam, kā stāds iepakots. Krāpnieki reti kad parūpēsies par to, lai stāds būtu kvalitatīvi iesaiņots, jo galvenais ir to pēc iespējas ātrāk pārdot.  

4. Pārliecinies, vai augam ir pievienota pasīte – šķirnes nosaukums, auga vecums, neliels šķirnes apraksts. Šo informāciju pārjautā pārdevējam – visticamāk, krāpnieki nespēs paši atbildēt vai sniegtā informācija atšķirsies no rakstītās.

Zināšanai!

● Daudzām stādaudzētavām ir sava mājaslapa, kur tās stāsta par stādu audzēšanu un iepazīstina pircējus ar sortimentu.

● Ņem talkā sociālos tīklus – izpēti atsauksmes par pārdevēju, no kura grasies pirkt stādus. Apkrāptie itin bieži dalās ar savu pieredzi. 

foto: Shutterstock

● Ņem vērā draugu un paziņu ieteikumus – ne velti ir teiciens, ka mutvārdu reklāma ir pati vērtīgākā.

● Ikviena stādaudzētava rūpējas par savu reputāciju, tāpēc cenšas tirgot tikai skaistus, veselus augus; pārdot kādu augu ar defektu par zemāku cenu nav to mērķis.

Tēmas