foto: Shutterstock
Gribu apstādīt pagrabu. Kuri augi ir piemēroti, un kuri nav
Noderīgi ikdienā
2021. gada 16. maijs, 16:20

Gribu apstādīt pagrabu. Kuri augi ir piemēroti, un kuri nav

"100 Labi Padomi"

Ja pie mājas ir betonēts pagrabs, kas droši nostiprināts un apmests ar zemes slāni, uz tā jumta vari ierīkot skaistu dobi. Augi uz pagraba jumta ne vien skaisti izskatīsies, bet darbosies kā siltuma izolācija, vasarā neļaujot pagrabam uzsilt, bet ziemā – sasalt.

Kuri augi nebūs piemēroti?

Noteikti jāņem vērā, ka visiem augiem, kurus paredzēts stādīt uz pagraba, ir jābūt ar labu ziemcietību, jo zemes kārta uz pagraba ir samērā neliela un augiem ir lielākas iespējas izsalt. Jāstāda izturīgi un mazprasīgi augi, arī tādi, kas neprasa regulāru laistīšanu.

Kokus ar dziļām saknēm uz pagraba labāk nestādīt, piemēram, kadiķis nav īsti piemērots, jo augot ar sakņu sistēmu plēš betonu – radot plaisas, un bojājas viss pagrabs.

Arī vīnstīgas nav labākais pagraba apzaļumošanas veids, jo saknes atrod vismazākās šķirbiņas, kur ielīst, un augot līdīs arvien dziļāk pagraba sienās un jumtā, bojājot visu būvi.

Piemēroti pagraba apstādīšanai

■ Korinte (Amelánchier) – krūms, kas pavasarī bagātīgi zied un vasarā nes augļus, piesaistot putnus. Korinti var apgriezt un veidot skaistu formu.

■ Graudzāles – lieliski pagraba apstādīšanai der auzenes (Festuca), piemēram, aitu auzene (Festuca ovina), Ķīnas miskante (Miscanthus sinensis), parastais miežubrālis (Phalaris arundinacea).

■ Puķes, ar ko nav jāucinās, – dzirkstelīte (Dianthus deltoids), spalvu neļķe (Dianthus plumarius), dzeltenā salmene (Helichrysum arenarium), kaķpēdiņa (Anaphalis margaritacea).

■ Pļavas puķes – pašlaik ļoti aktuāli un moderni. Ir nopērkami pat iepakojumi ar pļavas puķu sēklu izlasi. Puķes ne tikai skaisti ziedēs virs pagraba, bet piesaistīs arī bites.  

■ Pagrabu var apsēt tikai ar zāli vai virs tā sastādīt mēnešzemenītes (Fragaria vesca var. semperflorens). Tās priecēs ar ziedēšanu un bagātīgi ražos līdz pat vēlam rudenim.