foto: Unsplash
"Kokteiļa efekts" tualetē. Kāpēc tas ir tik bīstams?
Dažreiz 1+1 var būt gan 3, gan 4.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 5. aprīlis, 07:29

"Kokteiļa efekts" tualetē. Kāpēc tas ir tik bīstams?

Jauns.lv

Pētnieki arvien vairāk diskutē par tā saucamo "kokteiļa efektu" tualetē. Kas tas ir un kāpēc tas ir bīstams, portāls Jauns.lv vaicāja biedrības “Ekodizaina kompetences centrs” valdes loceklei Ilzei Neimanei.

Viņa skaidroja: "Zināšanas, kas pētniekiem ir par dažādu ķīmisko vielu iedarbību, balstās uz vienas ķīmiskās vielas pētījumiem. Dažādu ķīmisko vielu sajaukšana var mainīt to iedarbību.

Tas ir pazīstams kā “kokteiļa efekts”, un par to arvien pieaug pētnieku diskusijas."

Kāds kaitējums dabai un cilvēku veselībai?

Pētnieki ietekmi skaidro ar to, ka ar dažādām ķīmiskām vielām ir vienāds vai pretējs efekts, kas pēc tam pastiprina vai vājina otras iedarbību, un daļēji tāpēc, ka ķīmiska viela var ietekmēt to, kā cita ķīmiskā viela tiek absorbēta, izplatīta vai izvadīta organismā.

"Tātad 1+1=2, bet var būt arī citi negaidīti efekti un 1+1= 3. Iepriekš par drošām uzskatītās devas pēkšņi kļūst nedrošas.

Piemēram, ir pierādīts, ka zema vides toksīnu līmeņa maisījumi zivīs var dubultot toksisko iedarbību uz cilvēka šūnām, salīdzinot ar šo ķīmisko vielu iedarbību atsevišķi, tas ir, 1+1=4."

Tualetē nevajag daudz un dažādu ķīmiju

Neimanei atgādināja, ka ar pārlieku tīrību ar laiku varam iedzīvoties nepatīkamās blakusparādībās – dažādās alerģiskās reakcijās.

"Un tas ir mīts, ka, lai kārtīgi visu iztīrītu, ir nepieciešams vesels tīrīšanas līdzekļu arsenāls. Pietiek ar dažiem, es pati izmantoju vienu universālu līdzekli, ja nepieciešams.  Daudzus mājas darbus var paveikt tikai ar ūdeni un lupatu vien, un tas ievērojami atslogos gan vidi, gan mūsu maciņus no liekiem tēriņiem."

Pēc iespējas izvairīties no gaisa atsvaidzinātājiem

Viņa arī aicināja pēc iespējas izvairīties no ķīmiskajiem gaisa atsvaidzinātājiem tualetē.

"Pavisam vienkārši - gaisa atsvaidzinātāji un smaržīgie bloki gaisu neuzlabo, bet gluži pretēji – ar savām sintētiskajām smaržām to piesārņo."

Labāki izvairīties no spēcīgiem līdzekļiem

Ja vien iespējams, dažus tīrīšanas līdzekļus nevajadzētu iegādāties, domājot par dabas saudzēšanu un cilvēku veselību.

"Ir nopietni jāapdomā, cik ļoti ir nepieciešami spēcīgi un kodīgi līdzekļi vai aktīvā hlora savienojumi.

Iespējams, dažkārt bez tiem neiztikt, tomēr noteikti jāpārdomā, cik daudz patiešām ir nepieciešams, lai vannas istaba būtu tīra un vai nav dabai un mūsu veselībai saudzīgākas alternatīvas, kas savu darbu veiks tikpat labi."