Kārumi no žāvētām plūmēm un riekstiem
Divi lieliski pašu gatavoti našķi.
Plūmju konfektes šokolādē
Gatavās konfektes ļoti jauki izskatās, ja katru ieliek atsevišķā konfekšu papīra ligzdiņā.
10–12 konfektes
50 minūtes
200 g žāvētu plūmju bez kauliņiem
100 g tumšās šokolādes
80 g izlobītu valriekstu
30–40 g sviesta
1. Ja žāvētās plūmes ir ļoti sausas, iemērc uz 10 minūtēm karstā ūdenī. Pēc tam notecini un sablendē, lai izveidojas viendabīga konsistence.
2. Riekstus ieber sausā pannā, apgrauzdē, pēc tam mazliet atdzesē un saberz vai samal smalkākos gabaliņos.
3. No plūmju biezeņa izveido 10–12 bumbiņas. Katru saplacini plakanu kā pankūciņu. Vidū uzber nedaudz riekstu, aizlipini ciet un no jauna izveido bumbiņu.
4. Šokolādi salauz gabaliņos, kopā ar sviestu liec karsta ūdens peldē un maisot izkausē.
5. Katru bumbiņu apviļā šokolādē un virspusē uzkaisi dažas riekstu skaidiņas.
6. Uz 20 minūtēm ieliec ledusskapī.
Krējumkūka ar plūmēm un riekstiem
Kūkas pagatavošanai ir piemērota garena taisnstūra veidne, ko izmanto maizes un kēksu cepšanai.
6–8 šķēlītes
30 minūtes + laiks atdzesēšanai
400 ml trekna skābā krējuma
200 g žāvētu plūmju bez kauliņiem
150 g izlobītu valriekstu
100 g pūdercukura
20 g želatīna
rīvēta šokolāde un piparmētras lapiņas rotāšanai
1. Plūmes uz 15 minūtēm iemērc karstā ūdenī, pēc tam notecini un sakapā vai sagriez mazos gabaliņos. Riekstus sadrupini. Želatīnu ieber aukstā ūdenī un uzbriedini.
2. Krējumu ar pūdercukuru saputo. Uzbriedināto želatīnu sildi, līdz izkūst, un iemaisi krējumā.
3. Pievieno riekstus un plūmes un saudzīgi izcilā.
4. Maisījumu ielej veidnē un vismaz uz pusotru stundu ieliec ledusskapī, lai saželē.
5. Pirms pasniegšanas kūku izgāz uz lēzena šķīvja un pārkaisi ar šokolādi un piparmētras lapiņām.