Noderīgi ikdienā
2021. gada 4. aprīlis, 16:11

Dekoratīvais sīpols alliums - iestādi šo skaistuli savā dārzā!

"100 Labi Padomi"

Dekoratīvais sīpols alliums ir krāšņs un izteiksmīgs, ar saviem bumbu ziediem izrotājot ikvienu dārzu. Alliums nav prasīgs, plaukst pavasara beigās, vasaras sākumā un ilgu laiku ir nemainīgi skaists. Turklāt arī pēc noziedēšanas – sēklu nobriešanas periodā – sausās sīpola ziedkopu galviņas izskatās ļoti efektīgi.

Alliums ir sīpolu dzimtas (Alliaceae) pārstāvis – parastā ēdamā sīpola un ķiploka tuvs radinieks. Ja paberzē tā lapu, kātu vai sīpolu, parādīsies pazīstamā sīpola vai ķiploka smarža. Dabā sastopami vairāki simti šā sīpola veidi.

foto: unsplash.com

Alliuma lapas ir garas, lineāras. Ziediņš ir pavisam neliels, taču apvienots ziedkopā, kas vainago garu kātu, un tieši tas šo sīpolaugu padara par tik dekoratīvu. Dažu šķirņu ziedkopu bumbas sasniedz pat 30 cm diametrā (Allium cristophii). Lielākā daļa dekoratīvo sīpolu zied maijā, jūnijā, bet ir arī rudenī ziedošas alliuma varietātes. Dažu alliuma veidu ziedēšana turpinās diezgan ilgi, pēc noziedēšanas saglabājot savu izteiksmību, piemēram, jau pieminētā sīpola Allium cristophii sausās bumbas rudens dārzā izskatās tikpat burvīgi kā spilgti violetās pavasara dārzā.  

foto: unsplash.com

Kā stādīt un kopt?

Dekoratīvais sīpols gandrīz nemaz neprasa dārzkopja uzmanību, tik mazprasīgs tas ir. Alliumam patīk augt saulē vai pusēnā, mēreni auglīgā, parastā un vieglā augsnē. Galvenais, lai ir laba grunts ūdenscaurlaidība; lielā mitrumā sīpoli sāk pūt. Dekoratīvais sīpols ir sausumizturīgs un diezgan salcietīgs, taču augstās alliuma šķirnes ziedēšanas laikā ir jāaizsargā no vēja.

Alliums vairojas ar saaugušajiem sīpoliem, kā arī ar sēklām. Pavairošanai izmantojot sēklas, neņem neattīstītas sēklu kārbiņas – no tām izaudzētie būs ar bālāku nokrāsu. Stādot alliumu, sīpols jānovieto divu diametru dziļumā un ne tuvāk kā 30 cm starp augiem. Dekoratīvais sīpols jāpārstāda reizi trijos, piecos gados. Nevajadzētu iejaukties dabiskajā alliuma veģetācijas procesā – tāpat kā citām sīpolpuķēm, arī alliuma zaļajai daļai jāatmirst dabiski.

foto: unsplash.com

Draudzējas ar rozēm, peonijām un hostām

Dekoratīvā sīpola sīkziedu varietātes stāda plantācijās, bet lielziedu labi izskatās dobēs starp citiem augiem. Īpaši labi tie iederas neformālos un kotedžu tipa dārzos, kā arī akmens segumu dārzos. Alliums lieliski iedzīvojas arī dabiskajos, ainaviskajos dārzos, bet neliela auguma dekoratīvos sīpolus var audzēt konteineros uz terasēm un balkoniem.

Sīpols labi sadzīvo vienā dobē ar citiem pavasara beigās un vasaras sākumā ziedošajiem augiem – rozēm, īrisiem, lupīnām, delfīnijām, dārza ģerānijām, magonēm, salvijām, peonijām, prīmulām, hostām un citiem. Alliums lieliski iederas arī sausajās kompozīcijās. Lai izžāvētu sīpolu, tas uz dažām nedēļām jāpakarina ar galvu uz leju tumšā telpā ar labu ventilāciju. Šī sīpolpuķe arī ilgi saglabājas nogrieztā veidā vāzē ar ūdeni.

Populārākās alliuma šķirnes

Kristofa sīpols, Persijas zvaigzne (Allium cristophii, Allium albopilosum) – iespējams, skaistākais dekoratīvo sīpolu pārstāvis. Izaug 50–60 cm garš, bet ziedkopu bumba var sasniegt 30 cm diametrā. Ziedi ceriņkrāsas, ar metālisku atspīdumu, katra galviņa sastāv no 80 atsevišķiem ziediem, zied pusotru mēnesi.

Gigantiskais sīpols (Allium giganteum) – ļoti efektīgs, izaug līdz 1,5 metram, ar spilgti lillā zvaigžņveida ziediņiem, kas sakopoti blīvā bumbā.   

Aflatunas sīpols (Allium aflatunense, Аllium hollandicum) – augsts, vasarā ziedošs hibrīds (līdz 1 m), koši violeti ziedi. Populārākās šķirnes: ‘Purple Sensation’ (piesātinātas rozīgi lillīgas nokrāsas) un ‘Lucy Ball’ (violets).

Noliektais jeb mežonīgais sīpols (Allium cernuum) – pazems (līdz 50 cm), ar vēdekļveidā izkārtotām lapām. Ziedi no bāli līdz spilgti rozā, ar īsiem ziednešiem.

Dzeltenais sīpols (Allium flavum) – pazems (līdz 35 cm), ar daudzām lietussargveidīgām dzeltenām ziedkopām.

Zilais sīpols (Allium caeruleum, Allium azureum) – augumā līdz 70 cm, nelielas ziedkopas diametrā līdz 4 cm novietotas uz tieviem kātiem, lazūri zilā krāsā. Zaļās lapas atmirst līdz ziedēšanas beigām.

Sicīliešu sīpols jeb Medus ķiploks (Allium siculum, Allium Nectaroscordum siculum) – augsts (līdz 120 cm), ar nokarenām ziedkopām, zvanveida ziediem, bāli rozā vai krēmīgā tonī. Skaists arī izkaltis.

Karatavas sīpols (Allium karataviense) – zems (līdz 20 cm) ar ovālām lapām un rozā zvaigžņveida ziediem, kas sakopoti apaļā galviņā. Šķirnei ‘Ivory Queen’ krēmkrāsas ziedi. Iecienīts ne tikai ziedu, bet arī skaisto lapu dēļ – tās ir pelēkzaļas ar lillā svītriņām.

Apaļgalvas sīpols jeb bungu vālītes (Allium sphaerocephalon) – vēlu ziedošs (jūlijs, augusts) sīpols ar nelielām olveidīgām ziedkopām. Kāti tievi, augstumā līdz 60 centimetriem. Ziedi rozīgi, lillā.

Makleana sīpols (Allium macleanii) – mātes augs diviem ļoti populāriem hibrīdiem: ‘Globemaster’ (hibrīds ar Kristofa sīpolu) – lieliem ziediem, līdz 90 cm augsts, spīdīgām lapām un spilgti violetiem ziediem. ‘Gladiator’ (hibrīds ar Aflatunas sīpolu) – efektīgs sīpols, līdz 150 cm augsts ar lielu, apaļu ziedkopu, kas zied vairākas nedēļas.

Mola jeb zelta sīpols (Allium moly, Allium aureum) – zems (līdz 25 cm), ar dzelteniem zvaigžņveida ziediem.

Tēmas