Noderīgi ikdienā
2021. gada 24. marts, 05:56

Makramē tehnikā darinātas lustras, somas un sienas dekori: savulaik populārie mezglojumi atkal ir modē

"100 Labi Padomi"

Makramē, mezglu siešanas tehnika, ir viens no senākajiem rokdarbu veidiem pasaulē. Arheologi atklājuši liecības tam, ka mezglotus rokdarbus darināja jau babilonieši vairākus gadsimtus pirms mūsu ēras.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: Shutterstock

Šos rokdarbus popularizējuši jūrnieki, kas, īsinot garo laiku uz kuģa, likuši lietā savas mezglu siešanas prasmes. Makramē tehnikā viņi sēja tīklus, rotāja instrumentus, kuģa detaļas, kā arī rūpēja dāvanas mājās palicējiem, piemēram, šūpuļtīklus, rokassprādzes, dekoratīvus spilvena pārvalkus un grīdas celiņus. Makramē nav svešs arī mums, daudzi padomju laikus piedzīvojušie atcerēsies laikus, ka vai katrā mājā bija siets puķpoda turētājs, iepirkumu maisiņš vai sienu rotāja mezglota pūcīte.

foto: CAMERA PRESS/Clara Molden / Telegraph / Vida Press
Vi

Mezglotie lampu abažūri moderni kļuva 60. gados vienlaikus ar bohēmiskā un hipiju stila uzplaukumu interjerā un nu piedzīvo savu atgriešanos. Šādas lampas rada romantisku, nepiespiestu un mājīgu gaisotni, tās iederas gan viesu, bērnu un guļamistabā, gan verandā.

Ja līdz šim bija ierasts, ka šādas lustras ir gaišās krāsās, tad nu tās piedāvā arī spilgtos, košos un pavisam tumšos toņos. Arī materiālu izvēle ir kļuvusi daudzveidīgāka, ierasto džutas, sizala, kokvilnas diegu vietā izmantojot sintētiskākus, spīdīgākus materiālus, kā arī raupjus un biezus pavedienus. Līdz ar lustru modi aktualizējas makramē tehnikā radītie sienas dekori, sapņu ķērāji, ornamenti un jau mums labi zināmās pūcītes.

Sienas dekori, somas, iekārtie puķpodi - makramē mezglojumu daudzveidība

gallery icon
35