Garšīgi
2021. gada 22. februāris, 19:06

Krāsnī ceptas sulīgas zivis - divas receptes

"100 Labi Padomi"

Šādi pagatavotas, zivis ir gan garšīgākas, gan veselīgākas nekā vienkārši ceptas.

Zivs garšaugos ar citronu mērci

Pēc šīs receptes var gatavot mencu, doradu un faktiski jebkuru balto zivi.

4 personām
30 minūtes

4 zivs filejas (katra pa 125 g)
125 ml buljona
1 salātu gurķis
1 sīpols
1 citrons + 1 citrona sula
1 ķiploka daiviņa
2–3 rozmarīna zariņi
2–3 timiāna zariņi
2–3 bazilika zariņi
1 ēdk. kaperu
sāls, malti pipari, cukurs

1. Nomizotu ķiploku un gurķi sagriez plānās šķēlītēs, sīpolu sakapā. Citronu arī sagriez plānās šķēlītēs.

2. Zivs filejas liec sacepumu veidnē, apslaki ar drusciņu citrona sulas, pārkaisi ar sāli un pipariem. Uzliec garšaugus, ķiploku šķēlītes un kaperus. Pielej buljonu. Virsū kārto citrona šķēlītes.

3. Liec 200 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 12–15 minūtes.

4. Atlikušo citrona sulu sakul ar 2–3 ēdk. ūdens, sāli, pipariem un šķipsniņu cukura. Bļodā samaisi gurķus ar sīpoliem un pārlej mērci. Vēlreiz samaisi. Vai nu ar lielu karoti liec uz gatavajām filejām, vai arī pasniedz atsevišķā traukā.

Dorada ar mangoldu pildījumu

Piedevās labi garšo vārīti kartupeļi ar zaļumiem.

4 personām
50 minūtes

4 izķidātas doradas (katra 350 g)
1 kg mangoldu
80 g mandeļu plēksnīšu
2 citroni
4 ķiploka daiviņas
8 zaļās olīvas bez kauliņiem
6 ēdk. olīveļļas
4 ēdk. sakapātu pētersīļu
sāls, malti pipari

1. Mangoldus sagriez strēmelēs, ķiplokus smalki sakapā, olīvas sagriez plānās šķēlītēs. Citroniem norīvē miziņu, pēc tam citronus pārgriez uz pusēm un izspied sulu.

2. Dziļā pannā sakarsē 2 ēdk. olīveļļas, ieliec mangoldus un maisot sautē kādas 5 minūtes. Iemaisi pusi ķiploku, sāli un piparus.

3. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem.

4. Zivis noskalo un rūpīgi nosusini, pēc tam katrā pusē pāris reižu slīpi iegriez. Apslaki ar citronu sulu, iekšpusi un ārpusi ierīvē ar sāli un pipariem. Katrā zivī iepildi nedaudz mangoldu.

5. Bļodiņā samaisi citronu miziņas, atlikušos ķiplokus, pētersīļus, mandeles, 1 ēdk. eļļas, sāli un piparus.

6. Četras lielas pergamenta vai cepampapīra loksnes apzied ar 1 ēdk. eļļas un atlikušajiem mangoldiem. Uz katras uzliec pa doradai. Virsū liec mandeļu maisījumu un olīvu šķēlītes, apslaki ar atlikušo eļļu.

7. Pergamentu vaļīgi aizloki ciet, liec uz restītēm vai plāts, ievieto krāsnī un cep aptuveni 20 minūtes.