Garšīgi
2021. gada 15. februāris, 19:41

Kā pāri palikušos saldumus un neizdzerto vīnu pārvērst gardā desertā?

"100 Labi Padomi"

Šajās receptēs itin labi noder pāri palikuši šokolādes gabaliņi un konfektes, ogas no saldētavas un arī no kompota, vīns no pustukšotas pudeles un garšvielas, kādas mājās pa rokai.

Šokolādes putas

No šīs receptes iznāk divi saldie ēdieni: viens, ko bauda uzreiz, un otrs, ko kādas sešas stundas tur ledusskapī. Pirmais būs gaisīgāks, otrs stingrāks. Abi varianti labi garšo, pārkaisīti ar granulētu šķīstošo kafiju vai smalki samaltām kafijas pupiņām, kā arī ar vaniļas mērci vai augļiem un ogām, kas pa rokai.

foto: Shutterstock.com

4 personām
20 minūtes + laiks atdzesēšanai

200 g saldā krējuma
100 g piena šokolādes
50 g tumšās šokolādes
40 ml ļoti stipras kafijas
30 g cukura
2 olas
šķipsniņa sāls

1. Šokolādi salauz gabaliņos, ieber karstumizturīgā bļodiņā, liec karsta ūdens peldē un lēnām izkausē.

2. Atdali olu dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus saputo ar cukuru un iemaisi kafiju. Olu baltumus ar šķipsniņu sāls saputo stingrās putās. Arī krējumu saputo.

3. Izkausēto šokolādi, nepārtraukti maisot, iekul saputotajos dzeltenumos.

4. Pēc tam iecilā putukrējumu un saputotos baltumus.

5. Liec nelielos deserta trauciņos un vismaz uz pusstundu ievieto ledusskapī.

foto: Shutterstock.com

Augļu kokteilis ar vīna putu mērci

Vīna putu mērce ir tik garšīga, ka to var gatavot un baudīt arī vienu pašu – kā atsevišķu desertu. Pārkaisa ar muskatriekstu vai kanēli. Ja mērci uzvārīsi, alkohols iztvaikos, ja tikai sakarsēsi līdz vārīšanās temperatūrai, tad saglabāsies.

4 personām
30 minūtes

300 ml pussalda baltvīna
200 g zemeņu (svaigu vai saldētu)
80 g kumkvatu
50 g cukura
20 g pārtikas cietes
3 olas
2 greipfrūti
2 kivi

foto: Shutterstock.com

1. Greipfrūtus nomizo, sadali daiviņās un atdali arī balto miziņu. Kumkvatus rūpīgi nomazgā un pārgriez uz pusēm. Kivi nomizo un sagriez gabaliņos. Zemenes vai nu pārgriez uz pusēm, vai sagriez četrās daļās.

2. Olu dzeltenumus atdali no baltumiem. Dzeltenumus ar cukuru katliņā saputo gaišās putās.

3. Cieti iejauc vīnā, un vīnu, nepārtraukti putojot, iejauc dzeltenumos. Liec uz uguns un turpini putot, līdz uzvārās.

4. Noņem no uguns, ieliec traukā ar ledainu ūdeni un, ik pa brīdim sakuļot, atdzesē.

5. Olu baltumus ar šķipsniņu sāls saputo stingrās putās un iecilā mērcē.

6. Augļus liec deserta trauciņos, pārlej ar mērci un tūlīt pasniedz galdā.