Noderīgi ikdienā
2021. gada 9. februāris, 06:52

Audzē sīpollokus uz palodzes - izveido dobīti, nevis pa vienam

"100 Labi Padomi"

Ja gribas savus lociņus baudīt regulāri, turklāt pietiekamā daudzumā, nevis pa vienam, racionālāk ir izveidot dobīti uz palodzes.

Dari tā

■ Glītā kastē vai citā piemērotā traukā ieber augsni, vislabāk substrātu, kas domāts dēstu audzēšanai. Ņem sīpolus un stādi citu pie cita. Princips – trešdaļa sīpola atrodas augsnē, divas trešdaļas virs tās. Nogriezt vai nenogriezt sīpolam augšiņu – tas ir jautājums, par ko nav vienprātības pat dārzkopju aprindās, tāpēc rīkojies, kā uzskati par pareizāku. Vari paeksperimentēt – pusei sīpolu nogriez virsiņu, pārējiem ne, un tad skaties, kā labāk aug.

■ Lociņu diedzēšanai var izmantot gan sīksīpoliņus, gan lielos. Rēķinies, ka no sīksīpoliņiem izaugs mazāki lociņi. Ja patīk eksperimenti, vari sastādīt dažādu šķirņu un krāsu sīpolus un pētīt, kas izaugs.

■ Svarīgi, lai dobīte atrastos gaišā vietā, bet ne tiešos dienvidu saules staros. Neaizmirsti sīpolus regulāri un pietiekami aplaistīt.

foto: Shutterstock.com

Kā audzēt lociņus siltumnīcā?

Ja augsne nav sasalusi, par lociņu audzēšanu parastā siltumnīcā var domāt jau februāra beigās un marta sākumā. Tur stādīšanai piemērotāki būs sīksīpoli. Ja ir bažas, ka vēl var uznākt pamatīgāks sals, sīksīpoliņus vari sastādīt balkona kastēs. Kad laika apstākļi ir piemēroti, kastes vari atstāt siltumnīcā, bet, kad draud nopietnāks sals, pārnes tās uz siltāku vietu.