Garšīgi
2021. gada 27. janvāris, 19:06

Recepte, kā mājās izcept maizi ar žāvētiem augļiem

"100 Labi Padomi"

Īstā recepte tiem, kuriem no saldumiem jau metas šķērmi. Nogriez šķēli, pārsmērē ar sviestu, piekod gabaliņu spēcīga, nogatavināta siera... Cik gardi!

1 klaips (12–14 šķēles)

30 minūtes darbam + 2 stundas 50 minūtes raudzēšanai + 55 minūtes cepšanai

600 g kviešu miltu (⅓ vari aizstāt ar rudzu)
250 g žāvētu melno plūmju, bez kauliņiem, smalki kapātu
100 g brūnā cukura
80 g gaišo rozīņu
80 g kaltētu upeņu (vari aizstāt ar tumšajām rozīnēm vai dzērveņu sukādēm)
2 olas, sakultas
60 g sviesta
60 g cūkas tauku
2 tradicionālās Earl Grey tējas maisiņi
7 g sausā rauga
pa 1 tējk. maltu smaržīgo piparu un kanēļa (vari aizvietot ar t.s Ziemassvētku garšvielu maisījumu)
1 tējk. smalkā sāls

1. Liec tējas maisiņus bļodā, pārlej ar 200 ml verdoša ūdens, pievieno kaltētos augļus, samaisi un ļauj, lai viss pamazām dziest.

2. Tikmēr citā lielā bļodā iesijā miltus, liec klāt sviestu, cūku taukus un ar rokām žigli sastrādā drupačās. Pievieno raugu, cukuru, garšvielas un sāli, labi sajauc.

3. No izmērcēto augļu mikšļa izvelc abus tējas maisiņus, iejauc augļos olas. Sajauc kopā abu bļodu saturu un ar koka karoti kārtīgi samaisi. Pārklāj ar pārtikas plēvi un ļauj, lai siltumā pastāv 10 minūtes.

4. Viegli iemilto darba virsmu, liec uz tās mīklu un viegliem pirkstiem 3–4 minūtes mīci. Mīklai jābūt ķepīgai un pamatīgi smagai. Liec to ieeļļotā bļodā, atkal pārklāj ar pārtikas plēvi un siltumā 1 ½ stundu raudzē.

5. Liec izrūgušo mīklu uz viegli miltotas darba virsmas un viegli pamīci, mēģinot atbrīvoties no gaisa burbuļiem. Ar slapjām rokām saveido apaļu klaipiņu, liec to uz ietaukotas cepamplātes, viegli piespied un atstāj vēlreiz uzrūgt – 1 stundu un 10 minūtes.

6. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Cep maizi 55 minūtes, līdz tā kļuvusi zeltaini brūna. Izņem no krāsns, ļauj atdzist un pasniedz. Kaltēto augļu klaipam nobriešana nāk tikai par labu, tāpēc arī pēc dažām dienām tas būs gards. Ja vēlies, vari kādu šķēli uzgrauzdēt – arī garšīgi!