foto: Shutterstock
Kā sagatavot vasarnīcu pārziemošanai
Apskati piemājas konstrukcijas – nojumi, siltumnīcu –, vai tās spēj izturēt rudens vētru brāzmas un negaidīti biezu sniega segu. Ja rodas šaubas, labāk demontē vai nostiprini.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 9. decembris, 20:11

Kā sagatavot vasarnīcu pārziemošanai

Kārlis Seržants

"100 Labi Padomi"

Pēdējos gados bargas ziemas ir liels retums, tomēr nav garantijas, ka vismaz pāris dienu Lauska tēvs var arī izšaut. Turklāt mainīgā temperatūra iekštelpās veido kondensātu, kas arī nav nekas labs. Vasarnīcu apmeklēšanu ziemās ir iecienījuši arī garnadži, tāpēc, lai pavasarī nebūtu lielu pārsteigumu…

No ārpuses

Sāc ar jumtu! Vai tā segumā nav izveidojušies kādi acīmredzami defekti un spraugas? Ja kaut kas tāds ir redzams, noteikti salabo, jo pretēji lietum kūstošs sniegs iekļūst pat vismazākajās spraudziņās. Kārtīgi iztīri visas lietus notekcaurules, jo, atstājot tur pērnās lapas, lietus laikā ūdens šļakstīsies pāri un bojās mājas sienu. Savukārt salā tas var sasalt vienā milzu klucī, deformējot vai pat nolaužot cauruli.

Apskati piemājas konstrukcijas – nojumi, siltumnīcu –, vai tās spēj izturēt rudens vētru brāzmas un negaidīti biezu sniega segu. Ja rodas šaubas, labāk demontē vai nostiprini.

Iesmērē ar eļļu visas atmosfēras ietekmei pakļautās priekškaramās atslēgas, vari tās arī ietīt polietilēna plēvē. Kārtīgi aizver logus, ideāli, ja ir no iekšpuses verami slēģi vai no ārpuses uzliekami vairogi, – tas sargās gan no zagļiem, gan caurvēja, kas ir vislielākais kondensāta vaininieks, savukārt kondensāta uzkrāšanās neizbēgami izraisa pelēšanu.

No iekšpuses

Sāc ar mīksto mēbeļu tīrīšanu un dažādu tekstiliju (aizkari, galdauti, dvieļi) izmazgāšanu un kārtīgu izžāvēšanu. Sīkākās lietas saliec plastmasas maisos un novieto skapjos, bet izžāvētās mēbeles uz ziemu apklāj ar kaut ko, kaut vai remonta laikā uz grīdas klājamo plēvi – tā ir nopērkama lielos gabalos un nemaksā dārgi. Neaizmirsti arī par līdzekļiem pret kodēm un drošības pēc – arī peļu indi, jo parasti šie grauzēji meklē vietu, kur pārziemot… Neaizmirsti atvienot no tīkla visas elektroierīces – sākot ar televizoru un beidzot ar tosteri.

Īpaša uzmanība veltāma pilnīgai ūdensapgādes sistēmas atbrīvošanai no ūdens, jo sasalstot tas pamatīgi izplešas – ja vasarnīcā ir metāla caurules vai apkures radiatori, tie var pārplīst arī pie salīdzinoši nelieliem mīnusiem. Tiesa, arvien biežāk ūdens piegādei lieto plastmasas caurules un daudzām no tām sals nav bīstams. Katram, protams, ir sava sistēma, taču jau ierīkošanas laikā būtu jāpadomā par krānu tās zemākajā punktā – tad ūdens izlaišana ir pavisam vienkārša.

Neaizmirsti arī izlaist ūdeni no dārza laistīšanas sistēmām un caurulēm, kā arī izņemt no ūdenstilpēm šim mērķim domātos sūkņus. Dārza mēbeles pārvieto zem jumta, bet, ja tas nav iespējams, apklāj ar kādu biezāku ūdens necaurlaidīgu materiālu.

Pirms ziemas būtu jāsakopj arī pagrabs, protams, ja tajā nav produktu, kas glabāsies visu ziemu. Ja pagrabs ir tukšs, tas kārtīgi jāiztīra no putekļiem un zirnekļa tīkliem – ja tajā ir koka plaukti, vēlams apstrādāt ar kādu uz ūdens bāzētu antiseptiķi. Ja pagrabs ir labi izvēdināms, tajā var izdedzināt arī speciālo sēra dūmu sveci, kas nokauj visas sēnītes. To, starp citu, var izdarīt arī siltumnīcā, bet tikai no koka izgatavotā – metāls no sēra var oksidēties un rūsēt. Dedzināšanas brīdī gan visi ventilācijas caurumi jāaiztaisa, un pirms tam rūpīgi jāizlasa sēra sveces lietošanas instrukcija.

Noteikti jāiztīra skurstenis – ja tas ir neliels un viegli pieejams, to vari izdarīt arī pats; būvniecības veikalā nopērc speciālu metāla skrāpi ar svaru – pamācības, kā to pareizi darīt, ir viegli atrodamas internetā. Ja šaubies par savām prasmēm, aicini profesionālu skursteņslauķi! Uz ziemu atstāj krāšņu un kamīna durtiņas atvērtas – tās kalpos arī kā zināma telpu ventilācija.

Pret nelūgtiem viesiem

Pēc Valsts policijas datiem, katru gadu notiek aptuveni 300–350 zādzību no vasarnīcām un dārza mājām, visvairāk apdraudēti ir pilsētu teritorijā vai to tiešā tuvumā esošie īpašumi.

Visbiežāk zagļi mājā mēdz iekļūt pa vismazāko pretestības ceļu – vienkārši izsitot logu, taču, ja to ziemas pārlaišanai būs nolūkojuši bezpajumtnieki, viņi centīsies atmūķēt durvis.

Uz ziemu vasarnīcā tomēr nevajadzētu atstāt neko vērtīgu, ieskaitot kaut cik lietojamas elektroierīces. Protams, ja tā atrodas kādā lielā vasarnīcu rajonā, kur cilvēki mitinās arī ziemā, vajadzētu uzturēt ar šiem cilvēkiem draudzīgas attiecības un atstāt savu telefona numuru. Vismaz reizi mēnesī arī pašiem nāktos īpašumu kaut vai pastaigas pēc apmeklēt. Ideāli, ja ir iespējams to pievienot signalizācijai.

Jāparūpējas par drošām durvīm ar labām slēdzenēm un logu aizsardzību. Dārza mājiņās, protams, neviens neko vērtīgu neglabā, taču tās parasti apzog bezpajumtnieki, viņiem noder jebkurš metāla priekšmets, ko var nodot uzpirkšanas punktā, – savulaik Lucavsalas dārziņos viņi no zemes raka ārā vecas metāla mucas. Tādēļ arī viegli uzlaužamā mājiņā uz ziemu nevajadzētu atstāt instrumentus vai metāla traukus. Visādā ziņā ir vērts ziemā arī pāris reizes apskatīt dārza mājiņu un pat radīt iespaidu, ka tā tiek regulāri apmeklēta, – tas mitekļa meklētāju var atturēt no vēlēšanās pārziemot tieši tavā īpašumā.

Nevajadzētu arī atstāt uz galda saindētu konjaku vai pieslēgt durvju rokturus elektrībai, kā to dažkārt praktizē kaimiņvalstī Krievijā, ja ar kādu, kaut vai tas ir zaglis, notiks nelaime, tev par to likuma priekšā būs jāatbild.