Noderīgi ikdienā
2020. gada 26. novembris, 20:28

Augu kompozīcijas vēlā rudenī - iespējams, dārzā joprojām var atrast ko noderīgu

"100 Labi Padomi"

Iespējams, dārzā joprojām ir atrodams kaut kas noderīgs, ko izmantot.

Vēlā rudens kompozīciju veidošanai dārzā piemēroti ir dekoratīvie kāposti (iztur salu pat līdz 4–5 grādiem), virši un ērikas, graudzāles, mārtiņrozes, rudens atraitnītes. Kā dekoratīvos elementus var izmantot pīlādžu, vilkābeļu, bārbeļu zarus ar visām ogām, mini ķirbīšus, kastaņus, cidonijas, sūnas, oranžos fizāļus, arī sveces un mazus lukturīšus.

foto: Shutterstock

Ja grasies iegādāties augus veikalā vai stādu audzētavā, pirms tam pārskati un pārbaudi, cik daudz piemērotu puķpodu, toveru un citu trauku kompozīciju veidošanai ir mājās. Ja nepieciešams, iztīri tos un dezinficē, un saliec visus pa rokai.

Rudenī svarīgi, lai augi saņemtu pietiekami daudz mitruma un tajā pašā laikā nemirktu slapjumā, jo lietus līst biežāk un laiks ir vēss, un augsne neizžūst tik ātri kā vasarā. Ja podā vai toverī, kur veidosi kompozīciju, nav ūdens noteces caurumiņi, izurb tos. Pēc tam trauka apakšā ieber vismaz 5 cm biezu drenāžas kārtu un tikai tad iepildi augsni.

Lai rudens ziedu un augu kompozīcijas priecētu līdz pat salam un varbūt pat ilgāk, rūpīgi novāc noziedējušos ziedus un novītušās lapas. Mēslošana gan vairs nav nepieciešama.