foto: Pexels.com
No ķiplokiem pagatavotu biezeni saaukstēšanās reizēs pa karotītei var ielikt tējā un pievienot medu.
No ķiplokiem pagatavotu biezeni saaukstēšanās reizēs pa karotītei var ielikt tējā un pievienot medu.
Noderīgi ikdienā

Divi mazāk zināmi veidi, kā ķiploki noder ēdienam un veselībai

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Gan no ceptiem, gan svaigiem ķiplokiem var pagatavot piemērotu piedevu ēdieniem, kā arī veselības stiprināšanas līdzekli.

Ceptu ķiploku biezenis eļļā

Izmanto gan kā garšvielu, gan kā piedevu zupām, mērcēm un sautējumiem. Saaukstēšanās reizēs pa karotītei var ielikt tējā un pievienot medu.

40 minūtes 

● 3 prāvas ķiploka galviņas
● 1–2 ēdk. labas eļļas
● 1 tējk. sāls
● garšvielas pēc izvēles

1. Ķiplokus sadali daiviņās, bet nemizo, tikai notīri. Liec mazā sacepumu veidnītē ar vāku.

2. Pārlej ar eļļu, pārkaisi sāli un garšvielas un rūpīgi, bet saudzīgi samaisi.

3. Uzliec vāku, ievieto 190 grādu karstā cepeškrāsnī un cep aptuveni 20 minūtes.

4. Ņem ceptās daiviņas un vai nu uzreiz izspied no miziņām ēdienā, vai arī izspied visas burciņā, ar dakšiņu samīci, pieber vēl garšvielas, pielej gan to eļļu, kas palikusi veidnītē, gan vēl papildus.

5. Samaisi un uzliec vāciņu, uzglabā ledusskapī.

Ķiploku un ingvera pasta ar čili

Lieliska piedeva Āzijas virtuves ēdieniem, ar to var apziest vistu pēc cepšanas, to var iemaisīt zupās un mērcēs. Ja gribas asu, tad čili pākstis atstāj ar visām sēklām, ja maigāku – sēklas iztīra.

20 minūtes

● 150 g ķiploku
● 100 g ingvera
● 1–2 svaigas sarkanā čili pākstis

1. Ķiplokus un ingveru nomizo un sagriez gabaliņos, čili sasmalcini un visu kopā sablendē pēc iespējas viendabīgākā konsistencē.

2. Iepildi mazās burciņās un uzglabā ledusskapī.