Noderīgi ikdienā
2020. gada 20. novembris, 06:28

Ja mājās ieperinājušās kodes, palīdzēs putekļsūcējs un fēns

"100 Labi Padomi"

Kodes diemžēl neiemitinās tikai drēbju skapī vien, tās mēdz iedzīvoties arī paklājos, dīvāna polsterējumos un rievās, kur mātītes sadēj oliņas. Ja mājās uzradušās kodes, noteikti jānoskaidro, kur atrodas oliņas un kāpuri, jo ar lidojošo kožu iznīcināšanu vien nekas nebūs līdzēts.

Dari tā

1. Apsēstās vietas rūpīgi izsūc ar putekļsūcēju un ne tikai tās vien – arī apkārtējos priekšmetus un mēbeles, it sevišķi rievas, spraugas, stūrus. Pēc tam putekļsūcēju iznes un iztīri ārpus telpām un putekļu maisiņu, cieši aizsietu, iemet atkritumu konteinerā.

2. Pēc tam ņem talkā fēnu un visas kožu apsēstās vietas dzīvoklī vai mājā vismaz 20 minūtes appūt ar 60 grādu karstu gaisu, lai iznīcinātu arī atlikušās oliņas un kāpurus. Tikai nepieliec fēnu par tuvu tekstilijām un tās neaizsvilini!  

3. Lai kodes neieviestos turpmāk, skapja un atvilktņu kaktus un citas potenciālās apmešanās vietas ierīvē ar lavandas vai ciedra ēterisko eļļu, un pēc tam iekarini/ieliec mazus maisiņus ar kaltētu lavandu. Ar seno līdzekli – vaivariņiem – ir jāuzmanās, jo bērniem tas nereti izraisa nelabu dūšu.