foto: Scanpix/Niks Aptons/naturepl.com
Putnus no vēja rotoriem glābj ar krāsu
Dzērvju kāsis Vācijā laižas garām vēja rotoram. Lai pasargātu putnus, godprātīgākie uzņēmumi migrācijas laikā turbīnas izslēdz.
Viena Vide Visiem
2020. gada 13. novembris, 04:25

Putnus no vēja rotoriem glābj ar krāsu

Kas Jauns Avīze

Vēja rotoru zaļajai enerģijai ir būtiska blakne – tie nogalina putnus. Norvēģu un zviedru zinātnieki raduši vienkāršu risinājumu.

Nokrāsojot vienu rotora lāpstiņu melnā krāsā, putnu bojāeja ievērojami mazinās, teikts žurnālā "Ecology and Evolution" publicētajā pētījumā. Pretējā gadījumā putni vienkārši nepamana balto rotoru, kas griežas lielā ātrumā.

Putnu un arī sikspārņu bojāeja ir viens no argumentiem pret vēja turbīnām, kuras līdz šim labākajā gadījumā uz laiku izslēdz gājputnu migrācijas laikā.

Pētījuma ietvaros 2013. gadā Smēlas arhipelāgā Norvēģijas rietumos četrām vēja turbīnām katrai nokrāsoja melnu vienu lāpstiņu. Septiņus gadus pirms tam un trīs gadus pēc tam zinātnieki skaitīja putnu līķus 100 metru rādiusā ap četrām iekrāsotajām turbīnām un četrām pilnībā baltām. Meklējumos izmantoja apmācītus suņus.

Pavisam desmit gadu laikā atrada 82 mirušus putnus, galvenokārt baltirbes, jūras ērgļus, mērkaziņas un vārnas. Turklāt 40 baltirbju līķus analīzē neiekļāva, jo šie putni biežāk saduras nevis ar rotoru lāpstiņā, bet turbīnu stabiem.

Pēc lāpstiņas nokrāsošanas bojāgājušo putnu skaits gadā samazinājās par 72 procentiem. Iepriekš pie šiem ģeneratoriem atrada 11 upurus, bet pēc tam – sešus. Turpretim pie kontrolgrupas turbīnām – attiecīgi septiņus un 18.

Publikācija ir sagatavota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.