foto: Shutterstock
Garšīgi

Tomātu zupa: 3 lieliskas receptes

"100 Labi Padomi"

Labs variants, kā garšīgi izmantot ļoti gatavus un pat pārgatavojušos tomātus.

Pikantā tomātu zupa ar salami

Ziemā, kad nav pieejami labi svaigie tomāti, to vietā var ņemt savā sulā konservētus tomātu gabaliņus.

4 personām
45 minūtes


• 2 kg gaļīgu tomātu
• 125 g mocarellas siera
• 100 g plānās šķēlītēs sagriezta salami
• 8 bagetes šķēles
• 2 mazas svaigas čili pākstis
• 2 sīpoli
• 2 ķiploka daiviņas
• 4–5 ēdk. olīveļļas
• 4 ēdk. tomātu mērces
• 1 ēdk. šķīstošā buljona pulvera
• 1–2 tējk. cukura
• 1 tējk. kaltēta timiāna
• 1 tējk. kaltētas raudenes
• sāls

1. Tomātus blanšē verdošā ūdenī, pēc tam strauji atdzesē ledainā ūdenī, nomizo un sagriez četrās daļās.

2. Čili pākstis iztīri un smalki sakapā. Sīpolus arī sakapā.

3. Katlā sakarsē 2 ēdk. eļļas un apsautē sīpolus caurspīdīgus. Iemaisi tomātu mērci un uzkarsē. Pievieno caur spiedi izspiestus ķiplokus. Pēc tam pievieno čili, tomātus, timiānu un raudeni un sautē aptuveni 5 minūtes.

4. Pielej 400 ml ūdens, iemaisi buljona pulveri un uzvāri. Sablendē, cik graudainu vēlies. Pieber sāli un cukuru.

5. Pannā sakarsē atlikušo eļļu un apcep maizes šķēles zeltainas no abām pusēm.

6. Mocarellu notecini un sagriez parupjos gabaliņos.

7. Zupu lej šķīvjos. Katrā šķīvī ieber mocarellas gabaliņus un ieliec salami šķēlītes. Piedevās pasniedz apcepto maizīti.

foto: unsplash.com

Tomātu zupa ar ravioli

Lai zupa būtu krēmīgāka, cietā siera vietā var ņemt rupjās skaidiņās sarīvētu puscieto sieru.

4 personām
35 minūtes


• 500 g tomātu
• 500 g gatavu ravioli
• 50 g rīvēta cietā siera
• 150 ml sausā baltvīna
• 4 sīpoli
• 3 krāsainas paprikas pākstis
• 1 mazs cukīni
• 1 mazs baklažāns
• 1 liela ķiploka daiviņa
• 2 ēdk. eļļas
• 2 ēdk. sakapāta svaiga bazilika
• 1 ēdk. citrona sulas
• sāls, malti pipari

1. Tomātus blanšē verdošā ūdenī, pēc tam strauji atdzesē ledainā ūdenī, nomizo un sagriez četrās daļās. Iztīrītu papriku, nomizotu cukīni un baklažānu sagriez mazos gabaliņos, sīpolus sakapā.

2. Katlā uzvāri 500 ml ūdens, pievieno pusi tomātu un pusi paprikas, vāri kādas 5 minūtes un sablendē.

3. Citā katlā sakarsē eļļu, ieber sīpolus, cukīni, baklažānus un atlikušo papriku un apsautē. Pievieno pārējos tomātus, sablendēto biezeni un vīnu, uzvāri un turpini vārīt 6–7 minūtes. Pieber sāli, piparus un pielej citrona sulu. Caur spiedi piespied ķiploku.

4. Ravioli izvāri atbilstoši norādei uz iesaiņojuma.

5. Liec zupā. Zupu lej šķīvjos, pārkaisi ar baziliku un rīvētu sieru.

Ātrā tomātu zupa ar olu

Zupai piemērotāki būs tomāti ar plānu miziņu; ja miziņa ir bieza, tad ieteicams tomātus blanšēt un pēc tam nomizot.

4 personām
25 minūtes

• 4 lieli tomāti
• 4 olas
• 4 ķiploka daiviņas
• 4 ēdk. eļļas
• 2 ēdk. sakapātu zaļumu
• 1 l ūdens
• sāls, malti pipari

1. Tomātus sagriez mazos gabaliņos, ķiplokus ļoti smalki sakapā.

2. Katlā sakarsē eļļu, pievieno ķiplokus un pavisam viegli apsautē. Pievieno tomātus un turpini sautēt 3–5 minūtes.

3. Pielej ūdeni un uzvāri.

4. Tikmēr olas iesit bļodiņā un ar dakšiņu rūpīgi sakul.

5. Nepārtraukti maisot zupu, tievā strūkliņā pielej sakulto olu. Turpini vārīt vēl 7–8 minūtes.

6. Pieber sāli un piparus, pārkaisi ar sakapātiem zaļumiem.