Kas jāņem vērā, lai kartupeļu pankūkas izdotos kraukšķīgas un gardas?
Pankūkas mēdz cept gan no svaigiem, gan vārītiem kartupeļiem, bet aromātiskākas un garšas ziņā izteiksmīgākas sanāk no svaigiem.
Iesācējiem der zināt, ka ir trīs lietas, ko vajadzētu pievienot rīvētajiem kartupeļiem, lai pankūkas būtu garšīgas un kraukšķīgas: olas, kas palīdz saturēt kopā produktus, miltus vai sasmalcinātas auzu pārslas un maltu muskatriekstu, kas piešķir pankūkām raksturīgu aromātu un garšu.
Kartupeļu pankūkas garšos vēl labāk, ja pasniegsi tās kopā ar: brūkleņu ievārījumu, krējumu un kūpinātu zivi, zaļumu biezpienu vai saldo biezpienu, kāpostu salātiem, saceptām sēnēm, tomātu mērci, ar jogurta un ogu mērci, ar ābolu biezeni vai kompotu.
Kartupeļu pankūku pamatrecepte
4 porcijas
30 minūtes
● 8 vidēji kartupeļi
● 2 olas
● 1 sīpols
● 1 ēdk. miltu
● sāls un malts muskatrieksts
● eļļa – cepšanai
1. Kartupeļus nomizo un sarīvē skaidiņās. Liec dvielī vai divās kārtās salocītā marlē un saudzīgi izspied sulu bļodā.
2. Kartupeļu skaidiņas pārliec citā bļodā, bet sulu atstāj, lai noslāņojas.
3. Nomizotu sīpolu sakapā un pieber kartupeļiem. Pievieno arī olas, miltus, sāli un muskatriekstu. Nostādinātajai sulai ūdeņaino kārtu nolej, bet apakšā sakrājušos cieti pievieno kartupeļiem un samaisi mīklu.
4. Pannā sakarsē eļļu. Ar karoti liec mīklu pannā un saplacini, lai izveidojas glīta pankūka.
5. Cep uz mērenas uguns, kamēr maliņas metas brūnas, tad apgriez uz otru pusi un izcep pankūka gatavas.
Kas jāņem vērā, lai pankūkas izdotos kraukšķīgas un gardas?
● Ja rīvētos kartupeļus izspiež ļoti sausus, tie zaudē daļu aromāta.
● Ar rīvētajiem kartupeļiem jādarbojas ātri, lai tie ļoti nesabrūnētu, – arī tas tomēr ietekmē garšu.
● Lai pankūkas sanāktu kraukšķīgas, mīklu liek pannā tikai tad, kad taukvielas ir kārtīgi sakarsušas.
● Tiklīdz maliņas sāk apbrūnēt, pankūku apgriež uz otru pusi un izcep gatavu.
● Sīpolus ieteicams sakapāt, nevis sarīvēt, jo rīvētiem gatavajās pankūkās mēdz rasties rūgta piegarša. Ja kartupeļu pankūkas paredzētas saldā variantā, sīpolus nepievieno.
● Rīvētajiem kartupeļiem var pievienot arī rīvētus burkānus un kāļus, sakapātu šķiņķi, arī rīvētu sieru un zaļumus.