foto: Pixabay.com
Kā viegli un pareizi iztīrīt zivi: padomi, kas ekonomē laiku
Garšīgi
2020. gada 5. jūlijs, 16:11

Kā viegli un pareizi iztīrīt zivi: padomi, kas ekonomē laiku

"100 Labi Padomi"

Varētu vakariņās pagatavot zivi, bet tā ķēpa ar tīrīšanu, ķidāšanu.... mācam, kā to izdarīt viegli un vienkārši!

Kā viegli un pareizi iztīrīt zivi?

1. Vispirms – ņem tikai svaigu zivi, acīm jābūt spožām, dzidrām, bet žaunām – svaigām un sārtām. Zivs ādu var padarīt skaistu un pārdodamu ar dažādām metodēm, bet zivs acis un žaunas tevi nevar apmānīt. Ja acis ir duļķainas un iekritušas, žaunas brūnas un nespodras, – rokas nost! Gan jau nevienu nenoindēsi, bet labākā garša tā nebūs. Tāpēc – nepērc fileju! Pērc veselu zivi un izfilē pati! Kā citādi būsi droša, ka zivs tiešām ir svaiga? Sākumā tas prasīs nedaudz piepūles, bet jau pēc brīža – nieks vien ir!

2. Darbu secība visām zivīm ir vienāda, sākot no laša un beidzot ar vismazāko raudiņu.

* Pārgriez vēderu no astes līdz galvai.

* Ar salveti izņem iekšas, iztīri asins līniju pie mugurkaula; ja to nav izdevies izdarīt tīri, zivi vari noskalot zem auksta ūdens.

* Iegriez pie galvas, tad virzi nazi cieši paralēli zivs mugurkaulam jeb centrālajai asakai un atdali fileju. Šī ir vissarežģītākais darbs, jo pusi filejas taču negribas atstāt pie asakas, taču ar nelielu treniņu viss izdosies. * Novieto fileju uz dēlīša ar ādas pusi uz leju un, no astes gala sākot, atgriez fileju no ādas. 

Daži padomi, kas aiztaupīs lielu tīrīšanu un ekonomēs laiku

1. Ķidājot zivi, dēlīti pārklāj ar avīzi vai papīra dvieli! Pēc darba visu nesmukumu ar vienu rokas vēzienu aizraidi atkritumu spainī.

2. Tīrot zvīņas, dari to plastmasas maisiņā! Šai misijai derēs jebkura lielveikala maisiņš, bet vēl labāk – caurspīdīgais atkritumu maiss. Liec zivi maisiņā, ar stūri turi aiz astes, bet ar naža neaso malu no ārpuses skrāpē zvīņas nost. Ja visu pareizi darīsi, lielums zvīņu nebūs izšķaidītas pa pusi virtuves kā parasti.

Kā žāvētai zivij vieglāk novilkt ādu?

Ja zivs ir auksti kūpināta, turklāt vēl kādu laiku pastāvējusi, āda bieži vien nāk nost kopā ar gaļu. Tas pats dažkārt notiek arī ar karsti kūpinātām zivīm. Lai ādas novilkšanu atvieglotu un zivi nesabojātu, to īsu brīdi pakarsē krāsnī. Mikroviļņu krāsnī žāvētu zivi ieliek uz 15–20 sekundēm, parastā 150 grādu karstā cepeškrāsnī – uz pāris minūtēm. Pēc karsēšanas ādu parasti izdodas novilkt bez īpašām pūlēm, turklāt zivs garšo, kā tikko izņemta no kūpinātavas.