foto: Shutterstock
Košā arnika - pārsteidzoši efektīva muskuļu sāpju un sporta traumu ārstēšanā
Ja ir neliels ievainojums vai sporta trauma, arnika palīdz ātrāk novērst nepatīkamās sajūtas.
Noderīgi ikdienā
2020. gada 17. jūnijs, 11:29

Košā arnika - pārsteidzoši efektīva muskuļu sāpju un sporta traumu ārstēšanā

"100 Labi Padomi"

Arnika, lietota ārīgi, ir ļoti efektīva muskuļu sāpju, zilumu, sasitumu un sastiepumu ārstēšanā. Ja ir neliels ievainojums vai sporta trauma, arnika palīdz ātrāk novērst nepatīkamās sajūtas.

  • To var lietot kompresēs: divas tējkarotes arnikas ziedu ieber krūzē verdoša ūdens, atdzesē, samērcē tajā tīru auduma gabalu un uzklāj uz sāpošās vietas.
     
  • Arnikas preparātus var iegādāties želejas, krēma, ziedes vai tinktūras veidā. Arnika ierobežo iekaisumu, tāpēc tā ir efektīva nelielu sastiepumu ārstēšanā. Tā palīdz samazināt sāpes un pietūkumu, uzlabot asinsriti, palielināt nepieciešamo uzturvielu pieplūdi sasituma rajonam un aizvadīt traumas kaitīgos blakusproduktus, piemēram, sāpes izraisošo pienskābi sastiepumu gadījumā.
     
  • Arnika palīdz uzsūkties zemādas asinsizplūdumiem. Krēms vai ziede, kuras sastāvā ir 5–25 % arnikas ekstrakta, jāuzklāj vairākas reizes dienā. Tas samazina sāpes, pietūkumu, kā arī tumši violeto asinsizplūdumu zemādā.
     
  • Arnikas tinktūru lieto, sajaucot vienu daļu tinktūras ar 3–10 daļām ūdens, samitrinot tajā auduma gabalu un uzklājot uz ziluma.

Zināšanai

  • Arnika ir toksiska, ja tā nonāk asinīs, tāpēc to nedrīkst likt uz vaļējām brūcēm.
     
  • Lielākā daļa cilvēku var lietot arniku. Izņemot, ja ir alerģija pret helenalīnu, vienu no arnikas aktīvajām vielām, tad var rasties dermatīts – labdabīga, bet nepatīkama ādas reakcija. Visbiežāk tas notiek, ja regulāri uz ādas klāj pārāk koncentrētu arnikas tinktūru.
     
  • Nav ieteicams lietot iekšķīgi arnikas tinktūru ilgstoši! Ja ir alerģija pret krizantēmām vai citiem asteru dzimtas augiem, jāatsakās no arnikas lietošanas, jo tā pieder pie šīs pašas augu dzimtas.

Tēmas