foto: Shutterstock
Cāļa zupa dvēselei. Padomi buljona pagatavošanai
Zinātnieki iesaka tiem, kuriem priekšā uz galda nolikta karsta vistas zupiņa, ieelpot tās tvaikus, jo tie mitrina gļotādu un nāk par labu iesnu nomocītajiem ēdājiem.
Garšīgi
2020. gada 12. jūnijs, 05:35

Cāļa zupa dvēselei. Padomi buljona pagatavošanai

Iveta Galēja

"100 Labi Padomi"

Vistas zupa dziedē dvēseli un ķermeni – tas romantisks mīts vai tomēr patiesība? Klasiskais vistas buljons vai vistas zupiņa, ko agrākos laikos vārīja ikreiz, kad gadījās saaukstēties vai kā citādi savārgt, patiešām ir labs dziedniecisks līdzeklis – tam zinātnisku apstiprinājumu guvuši Nebraskas Universitātes pētnieki, kuri vērojuši, kā vistas buljons iedarbojas uz cilvēka organismu.

Izrādījies, ka vistas buljons bloķē konkrētus baltos asinsķermenīšus, kuri spēj izraisīt gļotādas iekaisumu un pietūkumu. Turklāt vistas zupa satur vielas, kas stiprina imūnsistēmu un iekšķīgi silda organismu. Un vēl – zinātnieki iesaka tiem, kuriem priekšā uz galda nolikta karsta vistas zupiņa, ieelpot tās tvaikus, jo tie mitrina gļotādu un nāk par labu iesnu nomocītajiem ēdājiem.

Derīgi padomi garšīgas vistas zupas pagatavošanai:

* Ja pievieno sīpolu ar visu mizu, zupa iegūst skaistu zeltaini dzeltenu krāsu.

* Glītu krāsu un tumīgumu vistas zupai var piešķirt, ja sākumā pievieno veselu burkānu vai pat vairākus un pēc tam, kad buljons gatavs, izņem laukā un sarīvē vai saberž smalkās skaidiņās. Burkāni lielākoties ir izvārījušies tik mīksti, ka pat sašķīst biezenī.

* Tieši tāpat zupu var sabiezināt, ja sarīvē izvārītu pētersīļa vai selerijas sakni – ja vien patīk, ka vistas zupai ir izteiktāka šī viena vai otra garša.

* Ja grib, lai arī no dārzeņiem izvilktu maksimālo garšu, bet tos neizmantos ēšanai, sagriež aptuveni 1 cm lielos gabaliņos.

* Lai buljons savārītos spēcīgs un aromātisks, vistu liek aukstā ūdenī un tad uz lēnas uguns uzvāra. Principā tas attiecas uz visiem buljoniem. Turpretī, ja vēlas, lai gaļa sanāktu maiga, to liek verdošā ūdenī.

* Lai zupai nebūtu vecu tauku piegarša, vistai jāizgriež tauku dziedzeris, kas atrodas pie astes

* Lai vistas zupa sanāktu dzidra, gan sākumā, gan ik pa laikam vēlāk jānosmeļ putas. Ja nenosmels, garša sevišķi nemainīsies, bet buljons būs duļķains.

* Ja vista katlā ceļas augšup un rēgojas laukā no ūdens, tā jānoslogo ar kādu smagāku šķīvi.

* Lai vistas buljons sanāktu garšīgāks, pievieno ne tikai piparus un lauru lapas, bet arī kadiķogas un lupstāju. Vēl viens variants: pievieno timiānu un baltvīnu vai arī ingveru – vai nu vienu pašu, vai arī kopā ar sojas mērci un sezama eļļu.