Kāpēc ēst pašceptu maizi ir veselīgi
foto: Unsplash
Garšīgi

Kāpēc ēst pašceptu maizi ir veselīgi

"100 Labi Padomi"

Pamatojums, kāpēc šāda maize būs veselīgāka par mīklas izstrādājumiem, ko var nopirkt veikalos:

  • Tu pati izvēlies visas nepieciešamās sastāvdaļas un varēsi eksperimentēt ar garšām un maizes veidiem – piemēram, sēklu, burkānu, kukurūzas maize...
     
  • Tajā nebūs moderno papildinājumu kā mīklas uzlabotāji, konservanti, mākslīgās krāsvielas un garšas uzlabotāji.
     
  • Tajā būs uzturvielas no veseliem, svaigiem produktiem, tāpēc, ēdot šādu maizi, jutīsies labāk paēdusi un starplaiki starp ēdienreizēm varēs pagarināties. Īpaši izteikti tas būs tad, ja cepsi maizīti no uzturvielām bagātīgiem produktiem.
     
  •  Tā būs aromātiskāka nekā parasts maizes klaips, ko var nopirkt veikalā.
     
  •  Tā sniegs vairāk sāta, un pietiks ar mazāku maizes daudzumu.
     
  • Varēsi variēt sastāvdaļas un pielāgoties organisma vajadzībām. Piemēram, etiķa vietā var izmantot citrona sulu, bet olas, ja vēlies, var aizvietot ar citiem pārtikas produktiem.

Iedvesmai – izmēģini!

Saulespuķu sēklu un cukīni maize ar ciedru riekstiem

Šī maizīte ir ideāla piedeva zupai, bet to var ēst arī vienu pašu. Ļoti labi garšo kopā ar tunča vai vistas salātiem.
Recepte paredzēta vienam 21 x 11 cm lielam maizes klaipam.

  • Sausās sastāvdaļas: 70 g grauzdētu ciedru riekstu, 1 tējk. fenheļa sēklu, 112 g svaigu, izlobītu saulespuķu sēklu, 2 ēdamk. kokosriekstu miltu, 2 tējk. cepamā pulvera, ½ tējk. sodas, ¼ tējk. jūras sāls.
     
  • Slapjās sastāvdaļas: 225 g rīvēta cukīni, 2 lielas olas, 2 ēdamk. svaiga citrona sulas, 40 g zeltaino rozīņu, 1 ēdamk. sviesta vai cietas kokosriekstu eļļas.

Pagatavošana:
1. Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem.
2. Uzliec rīvēto cukīni uz papīra dvieļa, lai uzsūktu lieko šķidrumu. Pēc tam liec mazā bļodiņā un noliec malā.
3. Nelielā katlā vai pannā uz vidējas liesmas aptuveni 2–3 minūtes apgrauzdē ciedru riekstus. Lai tie nepiedegtu, nepārtraukti maisi riekstus. Atstāj atdzist, pēc tam sakapā smalkākos gabaliņos.
4. Samal virtuves kombainā vai ar blenderi fenheļa sēklas ar saulespuķu sēklām, līdz veidojas vidēja maluma “milti”.
5. Lielā bļodā sajauc saulespuķu un fenheļa sēklu miltus, grauzdētos ciedru riekstus,
kokosriekstu miltus, cepamo pulveri, sodu un sāli. Visu labi sajauc.
6. Sakul (labāk ar blenderi) olas, citrona sulu un zeltainās rozīnes. Rozīnēm jāsadalās mazos gabaliņos.
7. Ielej olu maisījumu cukīni bļodā. Sajauc, lai pārklātu cukīni.
8. Ar sviestu vai cietu kokosriekstu eļļu ietauko 21 x 11 cm lielu maizes klaipa
cepamo formu.
9. Pievieno cukīni ar olām sausajām sastāvdaļām un visu labi samaisi.
10. Pārliec mīklu cepamajā formā. Cep 30 minūtes.
11. Gatavo maizīti var glabāt ledusskapī noslēgtā traukā.

Tēmas