Noderīgi ikdienā
2020. gada 29. aprīlis, 14:24

Gribu eksotiku! Kā dārzā audzēt netradicionālus augus

Mammamuntetiem.lv

Laikam ejot, mainās arī eksotiskie augi, kurus cilvēki izvēlas audzēt savos dārzos – piemēram, smiltsērkšķi, kas pirms gadiem bija eksotika, tagad jau ir ierasti augi Latvijas dārzos. Par to, kā Latvijas apstākļos audzēt dažādus eksotiskos kokus un kas šodien ir eksotiskie augi Latvijas apstākļiem, stāsta Latvijas Radio 1 raidījums “Kā labāk dzīvot”.

Kā raidījumam atzīst Latvijas Stādu audzētāju asociācijas vadītājs Andrejs Vītoliņš, Latvijā audzē samērā daudz eksotisko lietu, ar ko saprot retāk izmantojamas vai grūtāk audzējamus augus. Kā piemēru viņš min kaut vai vilkābeles, irbenes un lazdas, norādot, ka arī šie augi no augļu iegūšanas viedokļa Latvijas apstākļiem var būt eksotiski.

Principi, kas jāņem vērā, mēģinot audzēt eksotiskos augus

Lai dažādu neierastu augu audzēšana izvērstos ar sekmīgiem rezultātiem, speciālists norāda uz dažiem principiem, kas jāņem vērā.

    • Zināšanas
Katram augam ir sava kopšana un savi apstākļi, kādi ir nepieciešami augšanai, tāpēc augu speciālists norāda, ka pirms katra auga izvēles rūpīgi ir tas jāiepazīst. Zināšanas par konkrēto augu būs visa pamatā, lai labāk palīdzētu izprast augus un to, kas viņiem nepieciešams. Tiklīdz būs zināmi iemesli, kāpēc eksotiskais augs mūsu apstākļos neaug, varēs mēģināt tos novērst, radot augam labākus apstākļus.

    • Eksperimentēšana
Audzējot kaut ko neierastu, noteikti vajag eksperimentēt un rēķināties, ka rezultāti nebūs uzreiz. Ja ir dedzīga vēlme ieaudzēt kādu augu, nevajag apstāties pie pirmās neveiksmes. Tāpat noteikti nevajadzētu gaidīt brīnumus un to, ka dienvidu augs Latvijā izaugs tāds pats tikpat liels, tikpat ražīgs vai ar tikpat saldiem augļiem kā siltajās zemēs.

• Apstākļu radīšana
Latvija ar savām krasajām temperatūras svārstībām noteikti nebūs labvēlīga daudziem eksotiskajiem augiem, taču noteikti būs sugas, kas pielāgosies. Šeit noteikti noderēs un ļoti būtiskas bus zināšanas par augiem – par piebarošanu, saules un gaismas vajadzībām. Šim pieejot nopietnāk, rodas introdukcija – augu adaptēšana vietējiem apstākļiem. Tomēr jāņem vērā, ka daudziem eksotiskajiem augiem Latvijas krasās pavasara salnas būs pārāk grūti izturamas un tos aizsargāt no ziedu nosalšanas būs grūti. Botāniskie dārzi spēj uzturēt šos apstākļus, jo to mērķis nav ražošana komercializācijas nolūkos.

Cilvēki Uzvaras parkā priecājas par uzziedējušajām sakurām

Šogad netipiski siltās ziemas dēļ vairāku sakuru zari bija uzziedējuši jau februāra sākumā. Turpretim pavasarī īsi pirms sakuru ziedēšanas pilnbrieda ...

gallery icon
60

LU Botāniskajā dārzā krāšņi uzziedējušas magnolijas un citi augi

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā iestājies pavasaris - koši uzziedējušas magnolijas un citi augi.

gallery icon
78