foto: Pexels.com
3 pumpuru uzlējumu receptes veselīgākam pavasarim
Garšīgi
2020. gada 6. aprīlis, 12:48

3 pumpuru uzlējumu receptes veselīgākam pavasarim

"100 Labi Padomi"

Pavasarī pumpuros slēpjas dzīvības esence, ko noteikti vajag izmantot enerģijas un spēku atgūšanai pēc ziemas. Pumpurus izmanto tēju, uzlējumu, tinktūru, izvilkumu gatavošanai, tie der arī kā piedeva un rotājums ēdieniem un dzērieniem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kas jāņem vērā, vācot pumpurus?

Pumpurus vāc vietās, kas atrodas tālu no šosejām un rūpniecības kompleksiem, arī pēc iespējas tālāk no apdzīvotām vietām.

Raugies, lai pumpuri un jaunās lapiņas izskatītos veselīgas, bez kaitēkļiem.

Plūc tikai tos pumpurus, ko pazīsti. Ja nav pārliecības, vai augs ir īstais, neķeries tam klāt.

Labāk izmantot nemazgātus un neskalotus pumpurus, bet, ja tas nav iespējams, tie pēc noskalošanas ļoti rūpīgi jānosusina.

Īstais brīdis pumpuru vākšanai ir atkarīgs no laikapstākļiem un tā, kad kurā gadā sākas īstais pavasaris.

Uzlējumu gatavošanai izmanto tikai ļoti labas kvalitātes alkoholu.

Lūk, trīs receptes iedvesmai:

Pavasara uzlējums veselībai

Sauju bērza pumpuru, vismaz divas saujas vai pat vairāk priežu pumpuru, mazu šķipsniņu brūkleņu vasiņu un mellenāju dzinumu ieber burkā tā, lai zaļumi aizņemtu vienu trešdaļu trauka tilpuma, bet pārējo (līdz trauka kakliņam) – labs konjaks. Atstāj, lai 3 nedēļas nostāvas; ik pa laikam sakrati. Lieto, ja gadās nosalt, saaukstēties vai uznāk bēdīgs noskaņojums. 1 tējkaroti uzlējuma pievieno karstai tējai. Var dot arī bērniem, jo spirta daļa karstā tēja iztvaiko, bet paliek sveķveida izvilkums.

Jauno bērza lapiņu uzlējums mundrumam

300 g paplaukušu bērza pumpuru vai pavisam mazu lapiņu iepildi pudelē ar platu kaklu, aplej ar degvīnu tā, lai lapiņas būtu pilnībā pārklātas, un atstāj, lai 5–6 dienas ievelkas. Izkās un ielej citā pudele. Ja uzlējums ir ļoti koncentrēts, vēl atšķaidi ar degvīnu. Lieto pa 50 ml.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Egļu pumpuru sāls labai garšai

Sauju pavērušos egļu pumpuru noskalo, rūpīgi nosusini un, ja vajag, sakapā smalkāk. Samaisi ar jūras sāli, kādā proporcijā vēlies, izber uz cepampapīra loksnes, izlīdzini plānā kārtā un atstāj, lai izkalst. Laiku pa laikam apmaisi. Kad maisījums pilnībā izkaltis, ber burkā un uzliec vāciņu. Šo sāli vari papildināt arī ar garšvielām, piemēram, kariju, saberztām koriandra sēklām, ķimenēm, pipariem, kadiķogām.