foto: Shutterstock
Kā sakopt mauriņu pēc ziemas?
Noderīgi ikdienā
2020. gada 6. marts, 05:01

Kā sakopt mauriņu pēc ziemas?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Mauriņu pēc ziemas parasti sākam kopt aprīļa sākumā; šogad, kad ziema īsti tā arī neatnāca, tas būs agrāk.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Neturi lāmas! Ja uz zemes veidojas ledaina kārta, kas neļauj gaisam piekļūt zāles sakņu sistēmai, noņem to ar grābekli. Ja ir sniegs un tas strauji kūst, veidojot peļķes, vai arī vienkārši daudz līst un slapjums krājas lāmās, sadursti augsni ar dakšām! Stāvošs ūdens ir postošs zālītei; sadurstīšana ļauj gaisam nokļūt pie saknēm. Ja to nedarīsi, ogļskābā gāze, kas uzkrājas augsnes virskārtā, neļaus zālītei augt un provocēs slimības. Un vēl – centies nestaigāt pa mauriņu šajā laikā: paliks nospiedumi. Galvenie darbi zaļā seguma atjaunošanā pēc ziemas jāveic, kad zeme jau nožuvusi.

Nogrāb un aerē! Kad augsne nožuvusi, vari uzrušināt velēnu un novākt lapas un veco zāli. Vispiemērotākais darbarīks ir vēdekļveida grābeklis. Zāli rušini, grābjot divos savstarpēji perpendikulāros virzienos.

Attīrītais zāliens jāaerē jeb jāvēdina – tā saknes tiek pie skābekļa un zāle tiek pasargāta no sēnīšu slimībām. Divas dienas pirms aerācijas mauriņu bagātīgi salaisti. Parasti aerāciju veic ar dakšām, sadurstot augsni 8 cm dziļumā. Lielas platības gan apstrādā ar speciāliem aeratoriem.

Mēslo un mulčē! Uzrušināts zāliens nav pievilcīgs: zāle ir bāla un reta, ar plankumiem, augsne ir sala noplicināta. Veģetācijas perioda sākumā augsni apstrādā ar komplekso slāpekļa mēslojumu, kurā ietilpst:

● slāpeklis – padara zāli biezāku un zaļāku;

● fosfors – nostiprina saknes;

● kālijs – veicina zāliena izturību pret slimībām un sausumu.

Mēslojot ir svarīgi, lai zālei būtu sausa, bet augsne – mitra. Rezultāts redzams praktiski uzreiz – zāle sāk intensīvi augt, kļūst biezāka, to ir grūti izmīdīt. Ja pavasaris ir sauss, pēc mēslošanas jāmulčē. Tas mitrina augsni, uzirdina zemi, uzlabo ūdens iesūkšanos un pastiprina sānsakņu attīstību. Mulčēšanai paredzēto maisījumu veido, sajaucot kūdru un smiltis proporcijā 1:1, uz katru maisījuma spaini pievienojot glāzi zāliena sēklu. Pirms mulčēšanas zālienu nopļauj līdz 3 cm augstumam. Mulčas maisījums vienmērīgi jāizkaisa pa zālienu tā, lai zāli pilnībā neapbērtu, un jāizlīdzina ar grābekli.

Kad pļaut pirmo reizi? Kad zāles garums sasniedz 10 cm, to var pļaut. Pirmo reizi mauriņu nopļauj līdz 5 cm. Pēc divām nedēļām zāli vari pļaut atkārtoti – līdz 3 cm garu. Pļauj tikai sausu zāli, citādi zāles pļāvējs atstās nospiedumus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās