foto: Shutterstock
Vai vērts pirkt zemesgrāmatā neierakstītu ēku?
Jaunais Būvniecības likums nosaka, ka māja jānodod ekspluatācijā astoņu gadu laikā.
Likums un taisnība
2020. gada 17. janvāris, 05:11

Vai vērts pirkt zemesgrāmatā neierakstītu ēku?

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

"Vai var pirkt jaunbūvi, ja zemesgrāmatā uz pārdevēja vārda ir ierakstīta tikai zeme? Būvvaldē mājas projekts ir apstiprināts, bet māja nav ierakstīta zemesgrāmatā. Vai nesanāks tā, ka pircējs nopērk mājas vietā tikai zemi? Ēka atrodas Ķekavas novadā. Domāju ņemt bankas kredītu. Pārdevējs ir vecs onkulītis, viņš pats nespēj ēku pabeigt. Mājai ir šīfera jumts," jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītājs Juris.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Zvērinātu notāru padomes juridiskās daļas vadītāja Dita Reliņa skaidro, ka nopirkt var tikai to nekustamo īpašumu, kas ir ierakstīts zemesgrāmatā. Tātad patiešām iznāks tā, ka būsiet iegādājies tikai zemi. Var pirkt jaunbūvi, taču tad pārdevējam (tagadējam īpašniekam) Valsts zemes dienestā ir jāpasūta ēkas kadastrālā uzmērīšana (agrāk to sauca par tehnisko inventarizāciju) un pēc tam jaunbūve jāieraksta zemesgrāmatā uz sava vārda.

Kā labāk rīkoties?

Ķekavas novada Būvvaldes vadītāja vietniece, juriste Monta Ābele-Sedliņa skaidro, ka pēc zemes iegādes pircējs kā jaunais īpašnieks būvatļauju var pārreģistrēt uz sava vārda un turpināt būvniecību. Likumā noteiktais termiņš šāda iesnieguma izskatīšanai ir divas nedēļas, reāli to izdarīs jau nākamajā būvvaldes sēdē. Tomēr drošāk būs, ja nopirksiet zemesgrāmatā ierakstītu jaunbūvi, nevis tikai zemesgabalu ar projektu.

“Noalgojiet arhitektu kaut vai uz pāris stundām un izstaigājiet ēku. Lai arhitekts apskatās, vai tas, kas jau uzcelts, atbilst projektam,” iesaka Ābele-Sedliņa. Citādi var rasties problēmas. Ja, piemēram, ir pārkāpta būvlaide (līnija, uz kuras jāatrodas mājai), tad šī ēkas daļa būs jānojauc.

“Labā prakse ir, ka pirms jaunbūves pārdošanas pārdevējs, ņemot līdzi projektu un būvatļauju, kopā ar pircēju atnāk uz būvvaldi un visu noskaidro,” pieredzē dalās Būvvaldes vadītāja vietniece. Tad varēs izlemt, ko darīt tālāk – vai varēs ēku nodot ekspluatācijā pēc esošā projekta, vai ir jāizgatavo izmaiņu projekts, pārbūves projekts vai jauns projekts.

Ja būvatļauja ir izdota laikā no 1993.–1995. gada līdz 2013. gadam, šāds projekts ir derīgs arī tagad. Ja uzbūvētā māja pilnībā atbilst projektam, to varēs uzreiz nodot ekspluatācijā.

Ar agrāk apstiprinātiem projektiem var būt problēmas. Piemēram, padomju laikos bija jēdziens dārza māja. Visas dzīvojamās mājas, kuras cēla dārzkopības kooperatīvu teritorijā, bija dārza mājas, bet šāda jēdziena vairs nav.

Ja mājai ir uzlikts šīfera jumts, tas būs jānomaina ar citu segumu, jo tagad šīferis ir atzīts par kaitīgu.

Nodošanai ir termiņš

Senāk nebija noteikti termiņi, kādā laikā jāpabeidz mājas celtniecība, varēja būvēt kaut vai visu mūžu. Jaunais Būvniecības likums nosaka, ka māja jānodod ekspluatācijā astoņu gadu laikā. Izmaiņas likumā stājās spēkā 2014. gada 1. oktobrī, tātad visas mājas, kuru celtniecība sākta agrāk, ekspluatācijā jānodod līdz 2022. gada 30. septembrim. Ja ne, ēkai uzliks paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli – 3% no kadastrālās vērtības tagadējo 0,2% vietā.

Tātad mājas pabeigšanai jums ir atlikuši nepilni trīs gadi. Līdzīga situācijā ir nonākuši tūkstošiem cilvēku, pie arhitektiem ir rindas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kādas tagad ir prasības, lai māju varētu nodot ekspluatācijā?

Vienģimenes dzīvojamā māja ir otrās grupas ēka. Tās nodošanai ekspluatācijā ir nepieciešami šādi dokumenti (atbilstoši Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumu Nr. 529 Ēku būvnoteikumi 8.2. daļai).

1. Apliecinājums par ēkas gatavību ekspluatācijai.

2. Būvprojekta dokumentācija ar iespējamām izmaiņām.

3. Kadastrālās uzmērīšanas lieta.

4. Topogrāfiskais plāns ar pazemes komunikācijām un izbūvēto būvju horizontālās un vertikālās novietnes piesaistēm (grīdas cokola un kores atzīmēm).

5. Būvprojekta autora atzinums par atbilstību būvprojektam.

6. Ēkas energoefektivitātes pagaidu sertifikāts. (Šī ir jauna prasība).

7. Elektroinstalācijas pārbaudes dokuments. (Arī jauna prasība).

8. Akts par dūmvadu un ventilācijas kanālu tehnisko stāvokli. (Vēl viena jauna prasība).

9. Atzinums no tehnisko noteikumu izdevējiem (tostarp no Latvenergo, Latvijas gāzes, ūdensvada un kanalizācijas tīklu īpašniekiem. Tehniskie noteikumi ir būvprojekta sastāvā).

10. Būvatļauja.

11. Līgums par sadzīves atkritumu izvešanu.

12. Atmežošanas dokumenti (bijušajās meža teritorijās).

13. Līgums par ārējo ūdensvadu un kanalizācijas tīklu apsaimniekošanu (ja apdzīvotajā vietā ir ievilkts centralizētais ūdensvads un kanalizācija) vai līgums par asenizācijas pakalpojumu slēgšanu (ja nav pieejams centrālās kanalizācijas pieslēgums).

Dažus darbus var nepabeigt

Tomēr māju var nodot ekspluatācijā arī tad, ja gluži visi darbi vēl nav pabeigti. Otrās grupas viena vai divu dzīvokļu dzīvojamo ēku ir pieļaujams pieņemt ekspluatācijā, ja ir pilnīgi pabeigti vispārējie būvdarbi un inženiertīklu izbūve, veikta fasādes apdare un ir labiekārtota teritorija ielas pusē; ir iekārtota vismaz viena dzīvojamā istaba, virtuve un sanitārais mezgls, sanitārās iekārtas ir pievienotas inženiertīkliem.

Tātad vienai istabai ir jābūt ar pilnu apdari, bet pārējās var būt ar melnajiem griestiem, bez grīdas seguma un tapetēm vai sienu krāsojuma.

Priekšpagalmā (starp māju un ielu) nevar atrasties būvmateriālu krautuves (piemēram, dēļi, ķieģeļi, grants kaudzes), taču tos var novietot sānpagalmā (mājas sānos) vai aizmugurē. Ja nav apzaļumošanas projekta, pietiks, ja nolīdzināsiet zemi un iesēsiet zālīti. Celiņi nav obligāta prasība.

Arī žogs nav obligāta prasība. Tomēr, ja žogs ir, jābūt būvvaldē saskaņotam žoga projektam, nevar nodot māju ar pagaidu sētu. Jābūt pasta adreses plāksnītei un karoga turētājam.

Ja ēku nodod ziemā, var būt nepabeigts fasādes apdares fragments, taču fasādes apdare būs jāpabeidz vasaras sezonā, līdz 1. jūnijam.

Un pēdējais jautājums – ko teiks banka? Banka parasti grib, lai māja tiktu pilnībā savesta kārtībā, būtu smuka kā odziņa, tāpēc piespiež klientu ņemt lielāku kredītu. Gadījumā ja klients nespēs atdot kredītu, banka gribēs pārdot skaistu, gatavu māju, nevis nepabeigtu jaunbūvi.