Kāpēc vārītu olu grūti nolobīt?
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Kāpēc vārītu olu grūti nolobīt?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Tāpēc, ka ola ir pavisam svaiga, – šādām olām čaumala nāk nost kopā ar olas gabaliņiem. Jo vecāka ola, jo vieglāk nolobāma. Ļoti svaigas olas ieteicams izmantot tādās receptēs, kur uzsvērta vajadzība pēc svaigām olām. Lielākoties tie ir ēdieni, kur olas gatavošanas laikā netiek karsētas, vienīgi sakultas vai saputotas.

Kā noteikt, kura ola ir svaiga?

Pavisam svaigu olu čaumala ir raupja un kaļķaina. Vairs ne tik svaigu olu čaumalas izskatās gludas un pat spīdīgas.

Lai pārbaudītu olu svaigumu, tās var ievietot aukstā sālsūdenī. Ja ola nogrimst dibenā, tā ir svaiga. Ja ola ūdenī sagriežas vertikāli, tā ir 2–3 nedēļas veca. Ja ola peld virspusē, tādu labāk mest prom.