foto: Shutterstock
Istabas puķu pārstādīšana: kā to darīt pareizi
Noderīgi ikdienā
2019. gada 11. novembris, 19:25

Istabas puķu pārstādīšana: kā to darīt pareizi

"100 Labi Padomi"

Dienu pirms pārstādīšanas augu rūpīgi aplaisti – tad tas vieglāk nāks laukā no vecā poda.

Kā vieglāk izņemt augu no vecā poda?

Ja pārstādi mazu vai vidēju augu, tad pēc iespējas zemāk satver divos pirkstos kātu/stublāju vai visu augu tā, lai pārējie pirksti atrastos virs augsnes. Pēc tam podu sagāz slīpi vai pat apgāz otrādi. Lai izņemtu augu, viegli paklauvē vai uzsit pa podu un, ja iespējams, pakustini augu ar visu zemi šurpu turpu, lai augsne pabirst laukā.

Ja sakņu kamolu nekādi neizdodas izkustināt, tad starp poda malu un augu iedur plānu nazi un lēnām, kā gar kūkas veidnes malu virzi uz priekšu. Ja arī tas nepalīdz, tad nekas cits neatliek, kā podu uzmanīgi sasist. Plastmasas podus vari pārgriezt.

Veco augsni uzmanīgi atdali un nopurini, bet atmirušo un bojāto sakņu daļu nogriez.

Kā sagatavot auga jauno mājvietu?

Jaunajam podam jābūt tīram un 2–3 cm lielākam par veco. Lai augsne neizbirtu, uz cauruma poda apakšā uzliec māla lausku, uzber granulu kārtu vai nedaudz grants. Augsne paliks podā, bet liekajam ūdenim būs, kur notecēt. Tad ieber augsni, bet ne pārāk daudz, un uzmanīgi iesēdini augu. Uzber vēl tik daudz augsnes, lai līdz poda malai augšā paliktu pāris centimetru brīva vieta – aplaistot ūdens netecēs pāri un sakratot zeme nebirs laukā. Augsni stingri piespied, lai iekšpusē nepaliktu tukšumi. Drošības labad ik pa gabalam iedur ar mazu lāpstiņu vai karotes kātu – zeme vienmērīgāk sablīvēsies. Visbeidzot augu aplaisti.

Kā kopt augu pēc pārstādīšanas?

Novieto to pietiekami gaišā un siltā vietā, taču ne tiešos saules staros. Līdz brīdim, kad parādīsies jaunie dzinumi, augu aplaisti vienīgi tik daudz, lai tas neiekalstu. Mēslot augu sāc četras piecas nedēļas pēc pārstādīšanas, lai tam pietiktu laika atgūties no pārstādīšanas stresa.

Vai istabas augi vienmēr jāpārstāda jaunā podā?

Nebūt ne! Lietotos podus rūpīgi izberz ar asu suku un karstu ūdeni, bet sevišķi ieēdušos kaļķa nosēdumu likvidēšanai izmanto vieglu etiķūdeni. Ja plankumi parādās atkal, pamēģini noberzt ar mīkstu birstīti vai asu sūkli, samērcētu vai nu etiķūdenī, vai izšķīdinātā citronskābē. Pēc tam podu rūpīgi izskalo. Neglazēta māla podu pirms stādīšanas izmērcē – iegremdē ūdenī līdz brīdim, kad ūdens virspusē vairs nepaceļas burbulīši.