foto: Shutterstock
Appelējusi zeme puķupodā? Pieci padomi, ko darīt
Noderīgi ikdienā
2019. gada 7. novembris, 18:49

Appelējusi zeme puķupodā? Pieci padomi, ko darīt

"100 Labi Padomi"

Ja istabas augu puķu podā uz augsnes izveidojusies pelējuma kārta, tā kaitē ne tikai augiem, bet arī cilvēkiem, jo sporas izplatās pa visu telpu un jūtīgākiem cilvēkiem var izraisīt alerģiju. Arī elpošanas ceļiem pelējums nepavisam nepatīk, tāpēc tas ir pēc iespējas ātrāk jānovāc. Ko darīt?

1. Vislabāk būtu, ja augu pārstādītu un nomainītu visu augsni, cik vien iespējams, lai nekaitētu auga sakņu sistēmai. Arī puķu podu vajadzētu ņemt citu. Ja pārstāda tajā pašā, tad pods ļoti rūpīgi jāizberž ar asu suku un karstu ūdeni.

2. Pārstādot augus, jāparūpējas par labu drenāžu puķu podā – uz caurumiņa uzliek māla lausku un uzber grants vai ļoti rupjas smilts kārtiņu, un tikai tad iepilda augsni.

3. Neiestāvējušos pelējumu var novērst arī ar saudzīgu laistīšanu. Labāk biežāk un mazāku ūdens daudzumu nekā reti un tad nu pamatīgi. Augsni puķu podā vajag ik pa laikam uzirdināt.

4. Pārāk mitrā augsnē kopā ar pelējumu savairojas arī dažādas sīkbūtnes – mušiņas un to kāpuri. Tiklīdz pamani no puķu poda paceļamies sīku mušiņu mākoni, tā vai nu jāizlīmē speciālā līmlente – kā mušpapīrs –, vai arī jāmaina augsne.

5. Daži puķkopji iesaka augsni pirms bēršanas puķu podā 2–5 minūtes izkarsēt mikroviļņu krāsnī – atkarībā no krāsns jaudas. Bet, lai nepieļautu, ka mušiņas atkal iemitinās podā, augsnei virsū der uzbērt smilšu kārtiņu.