foto: Shutterstock
Kā ātri glābt situāciju, ja virtuvē gadījusies neliela avārija?
Noderīgi ikdienā
2019. gada 5. novembris, 18:02

Kā ātri glābt situāciju, ja virtuvē gadījusies neliela avārija?

"100 Labi Padomi"

Izlijuši karsti tauki, sīkās drumslās saplīsusi glāze, piedegums cepeškrāsnī - žurnāls "100 Labi Padomi" iesaka, kā rīkoties, ja virtuvē gadījusies ķibele.

Aizdegušies tauki

Tā mēdz notikt, ja tauki ir pārmērīgi sakarsuši. Šādā gadījumā – vienalga, vai tas ir fritēšanas katls, panna vai plīts, – liesmas jānoslāpē ar mitriem dvieļiem. Nekādā gadījumā nevajag mēģināt degošus taukus dzēst ar ūdeni, jo tad tie pašķīdīs uz visām pusēm.

Uz plīts, grīdas vai galda izlijuši karsti tauki

Ja tauki nav pārlieku karsti un nav aizdegušies, bet tikai izlijuši, tad var izlīdzēties ar aukstu ūdeni. To uzlej uz taukiem, tie sacietēs un būs viegli noņemami. Taukaino maliņu notīra ar trauku mazgājamo līdzekli.

Cepeškrāsnī ēdiens pārskrējis pāri trauka malām

Ja gadījusies šāda liksta – vienalga, vai tas būtu šķidrums, kas pārlijis pāri malām vai arī kaut kas izbiris, – uzreiz jāuzkaisa virsū sāls. Vēlāk, kad cepeškrāsns būs atdzisusi, piedegumu varēs daudz vieglāk notīrīt.

Uz grīdas smalkās druskās saplīsusi glāze

Ja sašķīst kāds stikla trauks, tad sīkās lauskas vislabāk savākt ar mitru vati. Pie tās pieķeras pat vismazākās drumslas, kuras reizēm nemaz nevar saskatīt.

Iesprūduši cits citā ielikti stikla trauki

Ja stikla glāzes vai bļodiņas stingri ieliktas cita citā un vairs nav izdabūjamas laukā, tad var izmēģināt šādu paņēmienu: apakšējo glāzi ieliek siltā ūdenī, bet augšējā ielej aukstu ūdeni. Mirkli pagaida un tad uzmanīgi mēģina izkustināt.