foto: PantherMedia / Yann Song Tang
Tautas medicīna. Kaķaste – viegli audzējama un ideāla pirmajai palīdzībai
Noderīgi ikdienā
2019. gada 28. oktobris, 08:26

Tautas medicīna. Kaķaste – viegli audzējama un ideāla pirmajai palīdzībai

"100 Labi Padomi"

Kaķaste (Bulbine frutescens) uz Eiropu atceļojusi no Āfrikas dienvidiem, kur tā skaitās populārs ārstniecības augs, dēvēts arī par pirmās palīdzības augu.

Savā dzimtenē un citās siltākās zemēs kaķaste ir daudzgadīga, taču pie mums tai ziemas jāpavada telpās, vislabāk – lielā puķupodā. Pavasarī podu ar kaķasti iznes laukā un atstāj līdz pirmajai salnai. Kaķastei ir biezas, smailas lapas un gari dzelteni, arī oranži ziedi, tā zied visu vasaru no jūnija beigām līdz pat oktobra beigām un izaug vairāk nekā pusmetru augsta, labos apstākļos pat augstāka.

foto: ddp/Peter Himmelhuber / Vida Press

Kaķaste labi jūtas saulainā un viegli noēnotā vietā un neņem ļaunā, ja ilgāku laiku aizmirst to apliet. Arī telpās ienesta, kaķaste labi augs gaišā, saulainā vietā, un ziemā tā jālaista reti – divas trīs reizes mēnesī.

Kāds labums no kaķastes?

▪ Tā kā sulai piemīt antibakteriālas īpašības, tā ir ideāls pirmās palīdzības līdzeklis ikdienišķām skrambām, nobrāzumiem, čūliņām mutē, sasprēgājušai ādai un kukaiņu kodumiem.

▪ Tā palīdz arī pret ekzēmām un paātrina brūču un apdegumu sadzīšanu.

▪ Ar sulu apziež bērniem nobrāztus elkoņus un ceļgalus: nogriež gabaliņu lapas un uzspiež sulu uz attiecīgās vietas vai arī paņem garāku lapas gabalu, pārgriež gareniski uz pusēm, nogriež ārējās malas (jo tās pavecākām lapām ir asas), pieliek pie sāpošās vietas un piesien ar marles saiti.

▪ No lapām gatavo tēju, kas palīdz pret saaukstēšanos un artrītu.