foto: Shutterstock
Kā saglabāt ķirbi, kas jau sagriezts? Sasaldē!
Garšīgi
2019. gada 11. oktobris, 12:41

Kā saglabāt ķirbi, kas jau sagriezts? Sasaldē!

"100 Labi Padomi"

Ķirbi var sasaldēt gan svaigu, gan savārītu biezenī.

1. Ķirbi pārgriez uz pusēm un izņem sēklas ar visām šķiedrām. Mīkstumu sagriez šķēlēs un nomizo. Šķēles vai nu atstāj veselas, ja nav pārāk lielas un saldētavā ir pietiekami daudz vietas, vai arī sagriez gabaliņos. Ja gribi kvalitatīvākus gabaliņus, ber tos vienā kārtā uz paplātes, sasaldē un pēc tam sapildi piemērotos traukos vai maisiņos, un liec atpakaļ saldētavā vai arī uzreiz saliec kastītēs un sasaldē. Ķirbjus nevajag blanšēt, jo tad tie kļūs mīksti un pēc atlaidināšanas nebūs baudāmi.

2. Ja saldēšanai gatavo biezeni, tad sagriez ķirbja mīkstumu gabaliņos, liec katlā, pielej pāris karotes ūdens un sautē 15–20 minūtes, līdz ķirbji ir mīksti. Tad sablendē, atdzesē, sapildi piemērotos traukos un sasaldē.

3. Ja nevēlies ķirbjiem pievienot ūdeni, piemērotāks paņēmiens biezeņa pagatavošanai būs tvaicēšana. Katlā ar verdošu ūdeni ieliec sietu, piemērotu produktu tvaicēšanai, sietā ieber ķirbju gabaliņus un tvaicē, līdz tie kļūst mīksti. Pēc tam sablendē, atdzesē, iepildi trauciņos un sasaldē.

Ņem vērā!

■ Biezeni var sasaldēt bez jebkādām piedevām un tikpat labi var papildināt ar dažādām garšvielām un sasmalcinātiem garšaugiem – atkarībā no tā, kādam nolūkam biezenis tiks izmantots.

■ Ne visi ķirbji pirms saldēšanas ir jāmizo. Piemēram, Hokaido ķirbjus var gan ēst, gan saldēt ar visu mizu.

■ Saldēšanai piemērots ir arī ķirbis, sarīvēts rupjās skaidiņās. Tas lieliski noderēs, piemēram, ķirbju pankūkām vai kā papildinājums sacepumiem. Tikpat labi ķirbi var sagriezt salmiņos, gluži kā frī kartupeļus, un tad sasaldēt. Šādus ķirbjus pirms gatavošanas nav nepieciešams atlaidināt.