foto: Shutterstock
Kur virtuvē slēpjas lielākie netīrumi?
Visiemīļotākās vietas baktērijām virtuvē ir izlietnes, galda virsmas, plīts virsma, kā arī pietiekami cītīgi nenomazgātas virtuves ierīces un ledusskapis.
Noderīgi ikdienā
2019. gada 8. oktobris, 06:29

Kur virtuvē slēpjas lielākie netīrumi?

"100 Labi Padomi"

Raugoties no bakterioloģiskā viedokļa, no veikala mājās pārnesta jēla vista var mēroties ar izlietotiem zīdaiņa autiņiem. Šo faktu vācu mājsaimniecēm par lielām šausmām konstatējuši pētnieki no Hamburgas. Gluži tāpat kā to, ka mājās uz virtuves darba virsmām (galda, izlietnes malas u. tml.) mitinās vairāk baktēriju nekā uz tualetes poda malas. Lielākajai daļai cilvēku šķiet pats par sevi saprotams, ka pēc tualetes apmeklēšanas jānomazgā rokas. Bet to, ka tieši tāpat jārīkojas arī pēc jēlas vistas aptaustīšanas, izrādās, zina tikai retais.

Par tīrību parasti runā tad, ja ar neapbruņotu aci nav saskatāmi nekādi netīrumi. Taču pat uz mirdzoši baltas virsmas var mitināties neredzamas būtnes. Visiemīļotākās vietas baktērijām virtuvē ir izlietnes, galda virsmas, plīts virsma, kā arī pietiekami cītīgi nenomazgātas virtuves ierīces un ledusskapis.

Kurš ir viens no bīstamākajiem priekšmetiem virtuvē?

Tie ir nepietiekami nomazgāti dēlīši, uz kuriem vispirms griež gaļu, bet pēc tam maizi vai dārzeņus. Tiem līdzināties var vienīgi trauku un roku dvieļi, kurus reizēm aiz pārskatīšanās mēdz arī sajaukt – trauku dvielī steigā noslauka rokas, kas kļuvušas mitras no jēlas vistas griešanas, un pēc tam – tīrus šķīvjus. Un baktērijām to vien vajag!

Kā parūpēties, lai baktērijām virtuvē nebūtu vietas?

1. Produktu dēlīši pēc katras lietošanas jānomazgā ar tīrīšanas līdzekli, jo ar vienkāršu noskalošanu ir daudz par maz.

2. Arī virtuves piederumi pēc katras lietošanas ir ļoti rūpīgi jāiztīra. Sevišķi tas sakāms par dažādām ierīcēm – virtuves kombainiem, sulu spiedēm, grila aparātiem u. tml., kuriem ir daudz dažādu stūrīšu un kaktiņu, kuros mīl paslēpties netīrumi.

3. Trauku mazgājamās lupatiņas un švammītes vienmēr rūpīgi jāizmazgā un pēc iespējas biežāk jāmaina.

4. Ledusskapis regulāri jāiztīra ar dezinficējošu līdzekli. Nekādā ziņā nav pieļaujams, ka tā apakšā sakrājas ēdienu un šķidruma atliekas.

5. Saldēta gaļa, it sevišķi vista, atlaidināšanai noteikti jāizņem no iesaiņojuma, un viss šķidrums, kas pēc tam iztecējis, obligāti jāizlej laukā, gaļa rūpīgi jānomazgā, un arī visi virtuves piederumi, ar kuriem tā saskārusies, ir pamatīgi jānotīra un jānomazgā.