foto: Shutterstock
Dārza darbi aprīlī: sēj visu, gatavo puķu dobes, apgriez zemeņu lapas
Noderīgi ikdienā
2019. gada 4. aprīlis, 05:24

Dārza darbi aprīlī: sēj visu, gatavo puķu dobes, apgriez zemeņu lapas

"100 Labi Padomi"

Agronome Kristīne Taupmane sadarbībā ar LU Botānisko dārzu konsultē, kas darāms dārzā aprīlī.

Košumdārzā

■ Pagalmā un sētā nogrāb zālienu (pirms grābšanas izlīdzini kurmju rakumus; šī rakumu zeme ir auglīga, tāpēc to vari pietaupīt un izmantot sēklu sēšanai). Grābšana veicina zāles stiebru pacelšanos un labāku augšanu. Ja ir piemērota tehnika, zālienu aerē, vertikulē. Vēlāk mēslo ar pavasara mēslojumu zālienam.

■ Apkop puķudobes. Atdur ar lāpstu dobju maliņas.

■ Vari dalīt un pārstādīt ziemcietes.

■ Ja gaisa temperatūra vairs nenoslīd zem nulles, dūmakainās bezsaules dienās sāc pakāpeniski novākt piesegumu rozēm un vīnogām. Ja tomēr vēl ir saglabājies sniegs, skujeņus un ziemzaļos augus atstāj piesegtus, lai saulē tie neapdegtu.

■ Aprīļa beigās apgriez rozes. Nogriez dzinuma bojāto daļu līdz pirmajam veselajam pumpuram. Mēslo.

■ Vari sagatavot dobes, kurās drīz vien jau varēsi stādīt dālijas, gladiolas, frēzijas, kannas un citas puķes.

■ Puķudobes mēslo, kad zeme jau ir atlaidusies, jo augi barības vielas sāk uzņemt tikai pie +5 grādu gaisa temperatūras, bet augšana notiek, kad gaiss iesils vidēji līdz +10 grādiem.

■ Laisti, mēslo puķu dēstus gan telpās, gan siltumnīcā.

■ Siltajās dienās, kad dienā gaisa temperatūra turas virs nulles, apgriez lapu koku dzīvžogu, piemēram, klinteņu, vilkābeļu, ligustru, kā arī tos košumkrūmus, kas zied no jūnija līdz rudenim. Ja nepieciešams, apgriez arī skujeņus.

■ Apgriez viršus un mēslo, lai rudenī krāšņi zied!

Augļu un sakņu dārzā

■ Vēl vari veidot augļu koku un krūmu vainagus.

■ Ja patīk eksperimentēt, pamēģini potēt! Tikai pārliecinies, ka koks, no kura ņem potzarus, ir vesels.

■ Piemērots laiks kauleņkoku (ķiršu, plūmju) stādīšanai.

■ Augļu kokus un krūmus dārzā mēslo ar slāpekli saturošu (pavasara) mēslojumu, īpaši jaunos kokus.

■ Ja neesi to izdarījusi martā, upenēm nolasi un sadedzini apaļos, pumpuru ērces bojātos pumpurus, ogulājiem izgriez bojātos un sausos zarus.

■ Zemenēm nogriez vecās lapas, iestrādā kompleksos minerālmēslus. Cits variants: vircu atšķaidi ar ūdeni attiecībās 1:3; šāds mēslojums ir labs slāpekļa avots. Pēc dažām dienām viegli apkaisi zemeņu stādus ar pelniem, kas augsni bagātinās ar mikroelementiem.

■ Sēj visu! Gan to, kas augs siltumnīcā, gan to, ko audzēsi dārzā. Īpaši labi agra sēšana patiks vēsumu mīlošajiem redīsiem, arī burkāniem, zirņiem, jo augiem raksturīgie kaitēkļi vēl nebūs modušies.

■ Podiņos sēj ķirbjaugus, gurķus, vēlos kāpostus. Aprīļa sākumā vari pagūt iesēt tomātu sēklas vēlākai stādīšanai siltumnīcā.

Telpās

■ Mēslo telpaugus, ja vēlies, spraud spraudeņus. Labs laiks telpaugu pavairošanai, dalot ceru.

■ Piefrizē telpaugus, kuriem tas vēlams. Piemēram, ja apgriez fikusu, nogrieztos zarus iespraud podiņā ar augsni, pāri pārliec stikla trauku vai polietilēna maisiņu. Var arī vienkārši likt stikla burciņā ar ūdeni, lai izdzen saknes, un izaudzē jaunu augu!

■ Neaizmirsti pagrabā pārlasīt dārzeņus, izmest bojātos.