foto: unsplash.com
7 kļūdas, kāpēc tomātiem būs sliktāka raža
Noderīgi ikdienā
2019. gada 8. marts, 06:45

7 kļūdas, kāpēc tomātiem būs sliktāka raža

"100 Labi Padomi"

Lai vasarā varētu baudīt daudz un garšīgus paša audzētus tomātus, par tiem jāsāk rūpēties jau laikus. Esam apkopojuši septiņas izplatītākās kļūdas, kas nereti noved pie sliktas ražas. Ņem vērā!

1. Neveselīgi stādi. Ja tomātus iesēji agri un telpā trūka apgaismojuma, augi stīdzēja. Iespējams, tie pēc izpiķēšanas lēni attīstās un, iestādīti zemē, stāv uz vietas. Arī, pērkot stādus tirgū, raugies, lai tie būtu spēcīgi, neizstīdzējuši, ar veselīgām lapām un kātiem. Garus stādus liec zemē guļus, atstājot virs zemes galotni un vairākas lapas.

2. Pārāk tuvu sastādīti augi. Stādi tomātus ne tuvāk kā 60–70 cm citu no cita. Pārāk cieši saauguši, tie, pirmkārt, agresīvi konkurēs savā starpā un, otrkārt, cietīs no gaismas un barības vielu trūkuma.

3. Neveselīgs mikroklimats siltumnīcā vai uz lauka. Tomātiem nepatīk augt kopā ar gurķiem, zirņiem, kartupeļiem un citiem nakteņu dzimtas augiem.

4. Nesabalansēts uzturs. Kad atlaidīsies zeme, sagatavo tomātiem ar kompostu vai satrūdējušiem kūtsmēsliem bagātinātu zemi. Rēķinies, ka divas reizes sezonā tomātus iesaka mēslot ar atšķaidītu nezāļu vircu vai minerālmēsliem.

5. Nepareiza laistīšana. Tomātam patiks augsne, kas, parokot dziļāk, ir mitra, irdena un no kuras, saspiežot plaukstā, nepil ūdens. Tomāts var novīst ne tikai tad, kad ir par sausu, bet arī pārlaistīts.

6. Pārāk karsti. Lielā karstumā tomātu ziedi pārstāj apputeksnēties. Turklāt tomātam patīk caurvējš: turi vaļā siltumnīcas durvis, gala un sānu logus. Vēlams, lai arī korē būtu ierīkots vēdlogs, jo tad virs augiem neveidosies karsta gaisa spilvens, kas spiež uz augu galvām, novājina tos un provocē slimības. Svarīgi, lai gaiss plūst cauri siltumnīcai visos virzienos un veido nelabvēlīgu klimatu puvju attīstībai. Vienkārtīgai plēves vai stikla siltumnīcai karstā laikā var kaļķot griestus.

7. Jāpurina. Purināšana var palielināt ražu pat par 70 procentiem. Ziedputekšņi attīstās galvenokārt naktīs, tāpēc no rīta jāpārstaigā siltumnīca un zem katra zieda ķekara kārtīgi jāsapurina augi.