foto: Shutterstock
Ieaudzē zemesriekstus puķupodā! Ja uz palodzes būs pietiekami silts, uzdīgs jau pēc nedēļas
Noderīgi ikdienā
2019. gada 13. janvāris, 17:49

Ieaudzē zemesriekstus puķupodā! Ja uz palodzes būs pietiekami silts, uzdīgs jau pēc nedēļas

"100 Labi Padomi"

Zemesrieksti (Arachis hypogaea) – šie mazie, gardie rieksti – patiesībā nav rieksti, bet tauriņziežu pārstāvji. Iesākumā tie auguši Dienvidamerikā, bet tagad jau tiek kultivēti gandrīz visos tropu un subtropu reģionos, un ir šķirnes, ko var audzēt pat Viduseiropā – īpaši vietās, kur vasarās ir ļoti silts un daudz saules. Latvijas klimatā labāk zemesriekstus audzēt puķupodos, toveros, un, protams, arī siltumnīcā.

Zemesriekstu cers izaug 25–30 cm augsts un kupls, bet dažu šķirņu pārstāvji izstiepjas arī 80 cm augstumā. Vasarā tie zied dzelteniem ziediņiem. Audzēšanai vislabāk iegādāties sēšanai paredzētus zemesriekstus, nevis pārtikas veikalos nopērkamos. Var jau izmēģināt laimi arī ar tādiem, tomēr rezultāts nebūs tik iepriecinošs. Protams, gatavie grauzdētie un sālītie zemesrieksti domāti tikai ēšanai.

Jāizbrīvē vieta uz gaišas, siltas palodzes, kur gaisa temperatūra ir vismaz 20–25 grādi, tad zemesrieksts uzdīgs apmēram pēc nedēļas. Ja būs aukstāks par 18 grādiem, nekas prātīgs nesanāks.

Kā rīkoties?

▪ Pirms sēšanas ieteicams sēklas pa nakti iemērkt ūdenī. Brūno, plāno miziņu nevajag atdalīt.

▪ Puķupodu (apmēram 10 cm diametrā) piepilda ar dārzeņu audzēšanai piemērotu augsni un viegli samitrina. Katrā puķupodā iebāž vienu divus zemesriekstus 1–1,5 cm dziļumā, viegli pārkaisa ar augsni un pieplacina.

▪ Puķupodam uzliek polietilēna maisiņu. Katru dienu to uz brīdi noņem, lai vēdinās un nekrājas lieks mitrums, un neveidojas pelējums. Parādoties pirmajām dīgļlapiņām, maisiņu var noņemt pavisam.

▪ Augsnei visu laiku jābūt vienmērīgi viegli mitrai (slapjai – ne), un puķupoda paliktnī nedrīkst krāties ūdens.

▪ Kad zemesrieksti paaugušies līdz kādiem 5 cm, tos pa vienam pārstāda vismaz 25 cm dziļā podā. Lielā toverī var stādīt vairākus 20 cm attālumā citu no cita.

▪ Kad rieksti būs novācami, lapas savītīs un kļūs dzeltenas.

Ņem vērā

Jo vairāk saules (der arī tiešie saules stari), jo siltāka vieta – jo labāk zemesrieksts augs.