Zivju cepšanas gudrības: kas jādara, lai tās izdotos gardas
foto: Shutterstock
Garšīgi

Zivju cepšanas gudrības: kas jādara, lai tās izdotos gardas

Jauns.lv

Ceptas zivis garšo daudziem, tomēr bieži vien izvairāmies no to gatavošanas mājās, baidoties, ka neizdosies. Patiesībā zivju cepšana nav sarežģīta, tikai jāzina, kādu eļļu izvēlēties, un vēl daži elementāri gatavošanas knifiņi.

Kādas taukvielas izvēlēties zivju cepšanai

Zivs cepšanai lieliski piemērots ir dzidrināts sviests – gan garšas dēļ, gan tādēļ, ka tas, cepoties mērenā karstumā (kas zivij ir piemērots), piešķir zivij glītu zeltainu toni.

Cepšanai der arī sviesta un eļļas maisījums, kā arī eļļa viena pati. Sevišķi raksturīgi tas ir Vidusjūras zivju ēdieniem – tur lielāko daļu zivju ēdienu cep olīveļļā, taču vērts pamēģināt arī citas eļļas. Ir arī tādas receptes, tipiskākas ziemeļu reģioniem, kad zivis cep kausētos cūku taukos.

foto: Shutterstock

Ja izvēlies cept eļļā, vērts zināt, ka cepšanai vispiemērotākās ir rafinētas eļļas, jo īpaši ieteicama ir rapšu eļļa.

Svarīgs faktors, kam jāpievērš uzmanība, ir konkrētās eļļas dūmu slieksnis. Tas parāda, līdz kādai temperatūrai eļļa nesāks dūmot, kas ir ļoti svarīgi, jo, pārkāpjot dūmu slieksni, eļļā veidojas organismam kaitīgi savienojumi. Principā zelta likums ir šāds – jo eļļa ir rafinētāka, jo labāka tā ir cepšanai.

Vēl vienkāršāks princips, pēc kā vadīties, – jo gaišāka eļļa pēc krāsas, jo augstāks ir tās dūmu slieksnis. Cepšanai ieteicams lietot mūsu pašu rapšu eļļu, kokosriekstu eļļu, ekstra virgin olīveļļu, rafinētu, augsta oleīnskābes satura saulespuķu eļļu vai rafinētu avokado eļļu.

Galvenais, lai arī kādu taukvielu izmantotu cepšanai, tās nedrīkst būt par daudz – zivs nedrīkst peldēt taukos.

foto: Shutterstock

Kāda ir labi izcepta garšīga zivs?

* Labi izcepta zivs ir vienmērīgi brūna ar viegli kraukšķīgu ādiņu un sulīgu mīkstumu. Ja uz ādas manāmi melni plankumi, tas nozīmē, ka karstums bijis par lielu. Ja zivs izskatās bālgana un jūk laukā, tā cepta pārāk lēni.

* Lai zivs izceptos garšīga, to mēdz arī apviļāt miltos, kas samaisīti ar sāli un maltiem pipariem. Piemēram, Skotijā mēdz zivis, it sevišķi siļķes, apviļāt arī sasmalcinātās auzu pārslās.

Viens no paņēmieniem, kā iegūt garšīgu zivi un uzlabot tās mīkstuma struktūru, ir mērcēšana pienā – zivi uz 1–2 stundām ieliek pienā, pēc tam nosusina papīra dvielī un cep atbilstoši receptei.

foto: Shutterstock

Kā glābt situāciju, ja zivs nav izcepusies, kā nākas?

* Ja zivs ir cepta par ilgu un kļuvusi par sausu, tad to var ļoti labi izmantot biezeņa pagatavošanai. Sasmalcinātu zivi sastampā kopā ar labu olīveļļu un vārītiem kartupeļiem vai vārītām pupiņām, kam pievieno sasmalcinātus ķiplokus, sāli un maltus piparus. Jo ilgāk biezenis ievelkas, jo labāk garšo.

*Ja zivs cepot sadalījusies un glīta fileja vairs nesanāk, to var izmantot salātiem. Zivi saplucina mazākos gabaliņos, samaisa ar eļļas un etiķa mērci vai majonēzi un pasniedz ar zaļajiem salātiem un/vai vārītiem kartupeļiem.

Recepte: zivs sicīliešu gaumē

Sicīlijas ēdieni ir īpaši, un paši sicīlieši uzskata, ka atšķirīgi no itāliešu virtuves. Pamēģiniet!

Sastāvdaļas
1kg jūras asaris
400g kartupeļi
 2-3 sīpoli
1/2 citrons
5-6 ēd.k. olīveļļa vai rapšu eļļa PĒRLE
sāls, svaigi malti pipari
dilles

foto: Shutterstock

Gatavošana (60 minūtes, 4 porcijas)

Zivi izķidā, notīra zvīņas, iegriež sānos 3-4 šķērsgriezumus, kuros ieliek pa citrona daiviņai.

Iekšā vēderā ieliek dilles. Zivi pārliek karstumizturīgā formā, kura ir apslacīta ar eļļu.

Kartupeļus nomizo, sagriež ripiņās. Sīpolus nomizo un sagriež daiviņās. Zivij apliek apkārt ar kartupeļus un sīpolus. Pēc vēlēšanās var pievienot arī citus dārzeņus, piemēram, kabačus vai sēnes. Dārzeņus pārlej ar eļļu.

Zivi cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 170-180 grādos ~1 stundu.

Zivi pasniedz ar trauku, kurā tā gatavojusies, pirms pasniegšanas citrona šķēlītes nomaina pret svaigām.

Recepte: cepts zandarts ar sīpoliem un zaļo sāli

Zandarts gardēžu vidū ir ļoti iecienīta zivs, gan tāpēc ka nav īpaši asakains, gan maigās garšas dēļ. Piedāvājam recepti, kā šo zivi pagatavot. Lai labi garšo!

Sastāvdaļas
1 zandarts (apm. 600-700g)
2 sīpoli
1/2 citrons
2-3 rozmarīna zariņi
rapšu eļļa PĒRLE, olīveļļa vai cita eļļa
zaļā sāls

foto: Shutterstock

Pagatavošana (30 minūtes, 2 porcijas)
Sīpolus nomizo un sagriež plānās ripiņās. Citrona pusīti sagriež daiviņās. Sagatavo zandartu - atzvīņo, nogriež galvu vai izgriež žaunas, izskalo.

Zandartu ierīvē ar zaļo sāli no iekšpuses un ārpuses. Zivi piepilda ar citronu un rozmarīna zariņiem.

Grilpannā ieej mazliet eļļas un noklāj ar sīpolu ripiņām. Uzliek pa virsu zandartu un cep uz mērenas uguns 7-10 min. no katras puses.

Pasniedz ar dārzeņu salātiem, vārītiem vai ceptiem kartupeļiem. Lai labi garšo!

Tēmas