Kas ir Vjetnamas koriandrs - populārais garšaugs, kas garšas ziņā atgādina skābenes un griķus
Vjetnamas koriandrs (Persicaria odorata) Dienvidaustrumāzijas zemēs ir viens no visiecienītākajiem garšaugiem un ne tikai – Vjetnamā un Malaizijā to izmanto arī dziedniecībā, it sevišķi gremošanas problēmu samazināšanā un ādas slimību ārstēšanā. Pamazām tas sāk iedzīvoties arī pie mums.
Vjetnamas koriandrs ir tipisks tropu augs, kam patīk augt mitrā, siltā un saulainā vietā, taču tas itin labi jūtas arī pie mums, vienīgi ziemas aukstumu gan nepārdzīvo. Lai pagarinātu auga mūžu, to var stādīt puķupodā un ziemā ienest telpās vai arī rudenī no dobes pārstādīt puķupodā un tad pārziemināt piemērotos apstākļos.
Interesanti, ka no botānikas viedokļa vjetnamietim ar īsto koriandru nav nekādas līdzības, drīzāk gan ar skābenēm un griķiem, savukārt garšas ziņā tas gan mazliet atgādina īsto, mums pazīstamo koriandru, tikai vieglākā versijā. Tam piemīt arī viegla citrusu garša, mazliet rūgtena un piparota.
Kur izmanto?
▪ Ēdienos, kas raksturīgi Vjetnamas un tās kaimiņvalstu virtuvē: caurspīdīgo nūdeļu ēdienos, zupās, salātos, olu ēdienos, zivju un putnu gaļas ēdienos, garšvielu mērcēs un pastās.
▪ Ar Āzijai tipiskajām bazilika šķirnēm – tām piemīt asāks un pikantāks aromāts un garša. Arī kopā ar ceptiem ķiplokiem un sīpoliem šis koriandrs veido lielisku harmoniju.
▪ Brīnišķīgi garšo ēdienos, kuriem pievienots kokosriekstu piens.
▪ Vjetnamas koriandru lielākoties izmanto svaigu; lietojot kaltētu, jārēķinās, ka tam garša ir krietni vien vājāka un rūgtāka.
▪ Lapiņas var vārīt kopā ar ēdienu, taču tās pievieno gandrīz pašās vārīšanas beigās.
▪ Nereti svaigi sakapātu uzkaisa tik biezā kārtā, ka pašu ēdienu vairs nemaz neredz.
▪ Būtībā var lietot visur tur, kur izmanto parasto svaigo koriandru.
Kartupeļu biezputra ar Vjetnamas koriandru
4 personām
40 minūtes pagatavošanai
600 g miltainu kartupeļu
250 ml piena
80 g sviesta
80 g Vjetnamas koriandra lapiņu
sāls
1. Kartupeļus nomizo un izvāri sālsūdenī mīkstus.
2. Nokās, pielej pienu un pieber vēl sāli.
3. Liec atpakaļ uz plīts un karsē, līdz piens uzvārās. Pievieno sviestu un sastampā.
4. Iemaisi ļoti smalki sakapātas Vjetnamas koriandra lapiņas.
Vjetnamas koriandra un zaļumu mērce
Labi papildina vokpannā gatavotus ēdienus, vārītu dārzeņu, rīsu un makaronu ēdienus. Noder iemaisīšanai zupās un sautējumos.
1 burciņa
50 g Vjetnamas koriandra lapiņu
50 g bazilika lapiņu
50 g rukolas lapiņu
50 g rīvēta cietā siera
75 g samaltu ciedru vai lazdu riekstu
6 ķiploka daiviņas
200 ml olīveļļas
sāls, malti melnie pipari
1. Zaļumus sakapā, nomizotus ķiplokus smalki sagriez un visu sablendē.
2. Pildi burciņā, pārlej vēl eļļu, ja vajag, un uzglabā ledusskapī.