foto: Shutterstock
9 praktiski veidi, kā mājā un dārzā izmantot veļas ziepes
Vecās, labās veļas ziepes ir lieliski pielietojamas saimniecībā.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 25. maijs, 05:15

9 praktiski veidi, kā mājā un dārzā izmantot veļas ziepes

"100 Labi Padomi"

Kādreiz tik vienkāršā veļas un mājas lietu mazgāšanas sistēma — ūdens un ziepes — mūsdienās sarežģījusies līdz zinātniskam līmenim. Taču ziepes joprojām labi dara savu darbu!

Veļas ziepju CV

Veļas ziepes vāra no dzīvnieku taukiem un augu eļļas. Nonākot ūdenī, ziepju molekulas aptver netīrumu daļiņas. Samazinās virsmas spraigums starp netīrumu daļiņām un ūdeni, un netīrumi atraujas no mazgājamās virsmas.

Labi mazgā un izņem traipus ziepju putas. Netīrumi pielīp pie putu gaisa pūslīšiem. Netīrumu atdalīšanos veicina arī beršana, maisīšana un paaugstināta temperatūra. Lai gan ziepes ir plaši izplatīts mazgāšanas līdzeklis, tomēr tām piemīt daži trūkumi: to iedarbību samazina ciets ūdens, kurā no ziepēm izgulsnējas magnijs un kalcijs, kas nogulsnējas uz bļodas un arī mazgājamām drēbēm. Ziepes ūdens šķīdumā daļēji hidrolizējas, veidojot bāzisku vidi, kas nelabvēlīgi iedarbojas uz dažām tekstilšķiedrām, piemēram, vilnu, zīdu, kā arī var kairināt jūtīgu ādu.

Ziepju mazgājošā darbība stipri samazinās skābā vidē, jo izgulsnējas ūdenī nešķīstošās augstākās karbonskābes.

Veļas ziepes mājā

* Asins traipu izņemšanai no kokvilnas, vilnas un kombinētiem dabīgajiem gaišiem materiāliem netīro vietu skalo aukstā ūdenī. Kārtīgi ieziepē ar veļas ziepēm un atstāj uz pāris stundām iedarboties.

* Krāsotiem tumšiem audumiem ziepes, ilgi noturētas uz sasmulētajām vietām, var izbalināt gaišākus plankumus. Bet plāniem audumiem — bojāt smalko šķiedru.

* Pirms likšanas veļas mašīnā ar veļas ziepēm ieziepē vīriešu kreklu apkaklītes, sasmulētas piedurknes, citas grūtāk izmazgājamas vietas.

* Pēc vilnas un citu materiālu mazgāšanas ar veļas ziepēm, drēbes skalo ar vieglu citronūdeni.

* Lai pārbīdītu smagas mēbeles, grīdu var ieziepēt ar veļas ziepēm

* Uz gumijniekiem esošo traipu tīrīšanai nelieto ķīmiju, tā var sabojāt lakas plēvi, labāk pievienot ūdenim kādu mazgāšanas līdzekli, izmanto parastu ziepjūdeni vai veļas ziepes un maigu suku.

* Traipu uz paklāja vai lielām tekstilijām tīra ar ziepju putām: sarīvē veļas ziepes, pielej nedaudz silta ūdens un ar dakšiņu uzputo. Ar sūkli klāj uz samitrinātas tīrāmās vietas. Svarīgi ziepes pēc tīrīšanas labi izskalot, citādi netīrumi vēl vairāk lips klāt. Nekādā ziņā nevajag mēģināt traipu izžāvēt ar fēnu vai citu karsta gaisa plūsmu, jo tas netīrumus vēl pamatīgāk pielipinās pie paklāja.

* Logu aizdrīvēšanai plānu papīru iemērc siltā ziepjūdenī. Ar iegūto masu aizdrīvē vajadzīgās vietas.

Un dārzā pret kaitēkļiem...

* Uz sakņu rīves sarīvē veļas ziepes un iejauc spainī silta ūdens (siltā ūdenī ziepes ātrāk izšķīdīs). Ziepjūdenim pievieno glāzi šņabja. Ar to šķīdumu apstrādā kaitēkļu skartos dārza un arī istabas augus.

* Pirms iešanas dārza darbos ziepes sakasa aiz nagiem - tad tie nekļūs pilni ar netīrumiem.